Cu ce se leagă sarmalele de post. Cel mai important ingredient
Dacă vrei să ții postul Crăciunului și nu știi ce să mai mănânci, sarmalele sunt o idee foarte bună. Dar cu ce se leagă sarmalele de post, având în vedere că nu folosești carne și compoziția nu are cum să fie la fel de omogenă? Crezi sau nu, sarmalele de post pot fi chiar mai gustoase decât cele cu carne. Secretul constă în condimente, dar și în prepararea legumelor.
Sarmale de post – cum se fac
Să faci sarmale de post nu e deloc greu. Ai nevoie de legume precum ciuperci, ceapă, ardei gras, morcov, puțin ulei, orez și multe condimente.
Citește și: Cum se pregătește orezul pentru sarmalele de post. Ce trebuie să mai pui în compoziție ca să iasă gustoase
Dar poți să faci sarmale din orice dorești: de la linte, quinoa, năut sau fasole, ca să le faci puțin mai consistente.
Secretul sarmalelor de post delicioase este ceapa, care dă un gust aparte. Ceapa călită cu boia dulce sau iute este savoarea din orice mâncare. De asemenea, poți căli și orezul până devine translucent.
Un alt secret îl reprezintă frunzele de viță care trebuie să fie tinere. Desigur, poți face sarmale de post și în foi de varză murate, însă cele mai bune sunt cele în foi de viță, care se potrivesc prerfect cu ingredientele de post precum orezul, ciupercile și legumele.
Dacă vrei sarmale cu un gust deosebit, folosește bulion sau suc de roșii de casă și fierbe sarmalele în vase de ceramică. Lasă-le să fiarbă pe aragaz, dar termină-le în cuptor, pentru un gust desăvârșit și viță de vie care se rupe ușor.
Vezi și: Sarmale de post ca la mănăstire. Doar măicuţele le mai fac aşa, ingredientul care schimbă tot gustul
Nu uita să pui suficientă apă la sarmale, astfel încât acestea să poată să fiarbă și să fie fragede. Adaugă bulion sau suc de roșii și servește-le cu o mămăliguță fierbinte. Este poate printre cele mai celebre preparate de post și poți face o cantitate mai mare, apoi le poți congela porționate ca să le poți decongelat și consuma super rapid.
Cu ce se leagă sarmalele de post
Ingredientul care leagă sarmalele de post este orezul. Conținând amidon, orezul este cel care aduce împreună ceapa călită, ciupercile și celelalte legume.
Ca să faci sarmale de post delicioase, urmează această rețetă:
- 1 varză murată sau foi de viță
- 200 g orez cu bob rotund
- 2 morcovi
- 50 ml ulei
- 300 g ciuperci proaspete
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras
- 150 ml suc de roșii de casă
- Cimbru
- Piper
- Sare
- Boia dulce
Morcovii și ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt. Uleiul se încinge și se călesc legumele la foc mediu. Se adaugă și ciupercile tocate bine și condimentele: boiaua, piperul măcinat și sarea.
Află și: Ingredientul de aur care trebuie adăugat în sarmalele în foi de viță. Vor ieși mult mai gustoase
Peste câteva minute s adaugă orezul și se lasă puțin la călit până totul se leagă. Se lasă umplutura la răcit și se pregătesc foile de viță sau frunzele de varză murată.
În oală se adaugă cotoare de varză murată, dacă folosești sau foi de viță de vie, apoi puțin ulei, boabe de piper, crenguțe de cimbru și primul strat de sărmăluțe rulate. La final, se adaugă sucul de roșii și apă, cimbru și boabe de piper și apoi se pune capacul la oală și se pune la cuptor la 180 de grade.
Se completează cu apă ori de câte ori a scăzut prea mult. Când sărmăluțele sunt bine pătrunse, se servesc alături de mămăliguța și ardei iute.