Vara a sosit, așa că petrecem mai mult timp în grădină, la iarbă verde, alături de prieteni și familie. În plus, grătarul din curte este folosit la maxim în această perioadă, mai ales când ne dorim să nu mai petrecem mult timp în bucătărie. Însă curățarea grătarului este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm. De aceea, în materialul de mai jos vă arătăm cu ce se curăță grătarul, simplu și rapid!
Curățarea grătarului poate fi unul dintre cele mai dificile procese, mai ales dacă nu avem la îndemână o perie sau o soluție specială care să dizolve grăsimea și arsura acumulată pe el după ce gătim carnea. Specialiștii recomandă ca după fiecare utilizare, grătarul să fie curățat corespunzător, astfel riscăm să ne îmbolnăvim.
Dacă nu știați, pe fiecare suprafață a grătarului sunt depuneri de carbon. Aceste depozite de pe grilajul grătarului nu sunt deloc benefice pentru organism, ținând cont că grăsimile și sosurile se pot lipi de ele și adăpostesc bacterii și toxine. În plus, acumularea excesivă de carbon poate face grătarul să se încălzească neuniform, iar prepararea legumelor și a fripturilor să nu mai fie atât de simplă, riscând să se ardă.
De aceea, v-am pregătit un ghid complet în care vă arătăm care sunt cele mai bune soluții de curățare a grătarului!
Evitați să folosiți substanțe chimice, deoarece acestea se pot impregna în alimente și le pot da un gust neplăcut. Așadar, dacă vreți să dați jos grăsimea de pe grătar, aveți nevoie de apă caldă, săpun de vase și o pastă groasă obținută din oțet alb și bicarbonat de sodiu.
Pe lângă cele menționate anterior, veți mai avea nevoie și de o pereche de mănuși de cauciuc cu manșete lungi, de câțiva bureți de curățat de unică folosință și câteva cârpe de bumbac. Tot ce trebuie să faceți este să frecați grătarul cu acest amestec și va arăta ca nou de fiecare dată după ce gătiți carne pe el.
Citește și: Cu ce să ungi grătarul înainte de a pune carnea?
Dacă nu aveți o perie de sârmă, există și alte metode sigure care pot îndepărta grăsimile și arsurile de pe grătarul murdar.
Atunci când grătarul este încă fierbinte, freacă grilajul cu ceapă sau o jumătate de lămâie. Specialiștii susțin că acidul din aceste produse îndepărtează stratul de grăsimi și arsură de pe grilajul grătarului. La final, va fi ca nou!
Se știe că această băutură răcoritoare are efecte corozive destul de puternice, fiind extrem de acidă. Tot ce trebuie să faceți este să puneți grătarul într-o pungă sau într-un vas mare în care să încapă tot. Apoi agită bine o sticlă de Cola-Cola și stropește tot grătarul. Lasă-l la înmuiat pentru o jumătate de oră, iar mai apoi vei observa cu toată murdăria se va curăța de pe el.
Tot ce trebuie să faceți este să împăturiți o coală de aluminiu, sub formă de ghemotoc, și să frecați cu acesta murdăria depusă pe grătar. De reținut că se va freca mult mai bine toată murdăria când grătarul este fierbinte, dar vei avea nevoie de un clește cu care să ții bila de aluminiu.
Acesta poate fi folosit și pentru a curăța grătarul. Golește o sticlă și amestecă o parte de oțet de mere și o parte apă. Amestecă bine și sterge grătarul pentru a îndepărta excesul de grăsime. Lăsați amestecul pentru alte două minute să acționeze, apoi ștergeți din nou. Repetați procesul până ce grătarul strălucește.
Acest tip de piatră naturală este folosită de mulți oameni pentru exfolierea picioarelor, dar aceasta funcționează de minune și pentru curățarea grătarelor. Piatra ponce este anti-bacteriană și elimină cu succes resturile de alimente întărite de pe grătar.
Ketchup-ul nu este doar pentru mâncare, ci și pentru a curăța grăsimea arsă de pe grătar. Poți folosi acest sos și pentru a îndepărta rugina de pe grătare. Aplicați o cantitate mică de ketchup, lăsați să acționeze câteva minute apoi stergeți cu o cârpă. Va arăta ca nou la final!
Citește și: Cum scapi de bacteriile de pe grătar, de fapt