06 mart. 2025 | 08:51

Cu ce să ungi mucenicii moldoveneşti pentru a fi moi şi gustoşi. Amestecul secret folosit de gospodine

Sfaturi Culinare
Cu ce să ungi mucenicii moldoveneşti pentru a fi moi şi gustoşi. Amestecul secret folosit de gospodine
Cu ce să ungi mucenicii moldoveneşti pentru a fi moi şi gustoşi. Amestecul secret folosit de gospodine

Mucenicii moldovenești sunt un adevărat deliciu, iar secretul gustului lor desăvârșit stă în modul în care sunt însiropați și decorați după ce sunt scoși din cuptor. Gospodinele știu că pentru a obține mucenici moi, aromați și perfecți, este esențial să respecte câțiva pași simpli, dar importanți.

Cu ce să ungi mucenicii pentru o aromă deosebită

După ce mucenicii au fost copți până devin aurii și apetisanți, aceștia trebuie unși cu un sirop delicios, care le va oferi textura moale și suculentă. Acest sirop se prepară din apă, zahăr și esență de rom, ingredientele fiind fierte împreună până se obține un lichid dulce și parfumat. Mucenicii calzi sunt scufundați în acest sirop, astfel încât să absoarbă bine aroma.

După ce au fost bine însiropti, urmează un alt pas esențial: ungerea cu miere. Acest strat va oferi mucenicilor un luciu apetisant și un plus de dulceață. La final, se presară nucă mărunțită din abundență, completând astfel gustul tradițional și textura crocantă de la suprafață. Această combinație de arome și texturi face ca mucenicii moldovenești să fie atât de apreciați de toți cei care îi gustă.

Rețetă tradițională de mucenici moldovenești

Pentru cei care doresc să prepare acasă mucenici moldovenești delicioși, iată o rețetă simplă și autentică:

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte călduț
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt topit
  • 2 gălbenușuri
  • 1 plic drojdie uscată (7 g) sau 25 g drojdie proaspătă
  • Un praf de sare
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • Coaja rasă de lămâie și portocală

Ingrediente pentru sirop:

  • 250 ml apă
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță esență de rom

Ingrediente pentru finisare:

  • 100 g miere
  • 150 g nucă mărunțită

Mod de preparare

Într-un bol mare, se amestecă făina cu drojdia și un praf de sare. Se adaugă laptele călduț, zahărul, gălbenușurile, untul topit, esența de vanilie și coaja rasă de citrice. Se frământă bine aluatul până devine elastic și omogen. Se lasă la dospit aproximativ o oră, până își dublează volumul.

După ce aluatul a crescut, se împarte în bucăți egale și se modelează sub formă de opturi. Mucenicii se așază în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut 15-20 de minute. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 25-30 de minute, până devin aurii.

Între timp, se prepară siropul: se fierbe apa cu zahărul, iar la final se adaugă esența de rom. Mucenicii fierbinți se însiropează bine, apoi se ung cu miere și se presară din belșug nucă mărunțită.

Acești mucenici moldovenești sunt perfecți pentru a fi savurați alături de cei dragi, alături de un ceai aromat sau un pahar de lapte cald. Secretul succesului constă în siropul bine absorbit, stratul generos de miere și nuca crocantă, care transformă acest desert tradițional într-o adevărată bucurie culinară.