Specialiștii au oferit sfaturi de aur pentru legumicultorii amatori. Află, din rândurile de mai jos, cu ce se recomandă să stropești varza la final de iulie. Vei scăpa de putregai și te vei putea bucura de o recoltă bogată și de bună calitate.
Varza murată este ingredient nelipsit din cele mai populare rețete pe care românii din toate colțurile țării le savurează în lunile de iarnă, fiind cea care face diferența dintre reușită și eșec, în cazul sarmalelor. Pentru a te bucura de rezultatele dorite, este esențial să folosești produse de bună calitate.
Nu poți avea o varză murată gustoasă dacă varza pe care o pui în butoaie nu este crescută în cele mai bune condiții. Pentru a obține o recoltă bogată, trebuie să ții cont de câteva sfaturi date de specialiști.
La sfârșitul lunii iulie, această cultură este în perioada de vegetație, putând fi afectată de mai multe boli și dăunători, cea mai frecventă fiind putregaiul.
Dacă observi apariția unor pete decolorate cu puncte mici și negre pe frunze, cel mai probabil, planta este afectată de putregai uscat.
Te-ar putea interesa și: Cu ce să stropești varza din grădină, de fapt. Așa vei avea o recoltă bogată
Putregaiul alb are ca principal simptom formarea petelor gri-maronii spre maro-portocaliu, cu aspect apos, mucilaginos – alburiu, localizate pe nervurile frunzelor sau pe frunzele de la bază. Dacă nu luăm măsuri cât mai repede, boala se poate răspândi și, în cele din urmă, va compromite recolta.
Potrivit Populare.ro, pentru a preveni și trata aceste boli, varza se stropește, la finalul lunii iulie, cu următoarele fungicide:
La fel de eficient este și tratamentul cu Pachet Evalia Legume, pe bază de fungicide și îngrășământ foliar.
„IMPORTANT ! Deoarece varza are frunzele lucioase se recomandă ca la fiecare solutie preparată să se adauge adjuvantul SOLVANT, pentru a se lipi mai bine pe frunze” – precizează sursa citată.
Te-ar putea interesa și: De ce să pui bicarbonat de sodiu în varza călită. Detaliul pe care nu ţi l-a spus nimeni, e un truc genial