Trandafirii sunt flori comune în grădinile româncelor. Din păcate, frumusețea lor este deseori distrusă de afide. Sunt printre cei mai răspândiți dăunători din curte, care afectează nu doar plantele ce înfloresc, ci și legumele, cum ar fi plantele de cartofi și răsadurile de ardei.
Dacă observi afide pe mugurii de trandafiri, este important să scapi rapid de ele pentru a proteja sănătatea și longevitatea florilor. Din fericire, există multe metode testate și verificate pentru a scăpa de acești dăunători. În materialul de astăzi îți vom prezenta o modalitate eficientă de a elimina insectele.
Afidele sunt un dăunător comun în grădină, deoarece sunt atrase de o gamă largă de flori și legume. În general, au dimensiunea unei semințe de in și sunt verzi și/sau negre. Pot fi observate pe tulpina sau pe frunzele unei plante. Însă, acești mici dăunători nu sunt întotdeauna ușor de identificat.
Dacă nu observi afidele cu ochiul liber, ține cont de câteva detalii care te-ar putea ajuta. Acești dăunători elimină o substanță asemănătoare cu saliva, care în timp ia forma unui mucegai inestetic, plin de funingine. Dacă frunzele mugurilor au început să se ofileasacă sau să se curbeze, este posibil ca afidele să fi afectat deja planta. La fel și dacă mugurii sunt atacați de multe furnici.
Afidele sunt dăunătoare pentru trandafiri și pentru o gamă largă de alte plante de grădină, cum ar fi mușcatele. Acești dăunători se înfruptă din seva din tulpinile și frunzele plantelor, ceea ce slăbește planta și îi poate opri creșterea.
În timp ce sustrag seva din trandafiri, afidele injectează un fel de salivă în frunze, ceea ce poate conduce la răspândirea bolilor în grădină. Ca și cum aceste acțiuni nu ar fi fost suficient de dăunătoare, mucegaiul de funingine pe care afidele îl produc prin secreția „salivei” poate inhiba capacitatea unei plante de a absorbi razele de lumină și de a produce fotosinteză.
Poți ține la distanță afidele de grădina ta sau le poți omorî la nivelul trandafirilor, mușcatelor sau altor plante afectate de dăunători cu ajutorul unei soluții naturale. Ai nevoie doar de un recipient cu pulverizator, ulei de măsline și bicarbonat de sodiu.