Persoanele pasionate de grădinărit își îngrijesc plantele cu simț de răspundere, fiind meticuloși în așa fel încât dăunătorii să nu le strice florile. Trandafirii sunt printre cele mai frumoase și pretențioase plante, motiv pentru care internauții au descoperit câteva trucuri care te ajută să previi apariția păduchilor verzi.
Poate nu știai acest lucru, însă afidele, cunoscute și sub numele de păduchii verzi, obișnuiesc să atace rozele, în special frunzele, bobocii și florile trandafirului.
Deîndată ce ai observat acest lucru, specialiștii în grădinărit te sfătuiesc să îndepărtezi urgent părțile plantei, prin stropiri fie cu soluții naturale, cu insecticide obținute în casă, fie cu insecticide agricole profesionale.
„Sub denumirea de afide întâlnim numeroase specii de păduchi ai plantelor. În cazul trandafirilor, cea mai întâlnită afidă este păduchele verde al tradafirului – Macrosiphum rosae. Este o specie care migrează de la o plantă de trandafir la alta sau de la o specie la alta, putând afecta atât rozele, cât și arbuști de pomi fructiferi sau plante sălbatice.
Păduchii verzi își concentrează atacul pe trei direcții. Îi găsim pe partea inferioară a frunzelor pe care le fac să se răsucească, să se ofilească și apoi să se usuce complet; pe bobocii florali sau flori sau pe vârfurile de creștere.
Efectele atacului de afide este dezastruos pentru trandafir: creșterea și dezvoltarea este stopată, bobocii afectați nu se mai deschid, plantele devin vulnerabile ciupercilor saprofite din cauză că afidele lasă o secreție lipicioasă ce atrage ciupercile și furnicile.”, notează cei de la agrointel.ro.
Citește și Ce să faci dacă frunzele trandafirului devin galbene. Trucul prin care le recapeți culoarea
În primul rând, poți zdrobi păduchii verzi cu degetele, acest pas necesitând un strop de efort, fiind metoda cea mai ecologică de a îndepărta dăunătorii de pe suprafața plantelor.
O altă soluție ar fi să stropiți rozele cu un jet puternic de apă, pentru ca afidele să fie înlăturate de pe frunzele și bobocii trandafirilor. Cu toate acestea, specialiștii susțin că această metodă este destul de agresivă și ar putea duce la ruperea plantelor.
Un truc genial recomandat de către experți este să folosești un insecticid natural, preparat în casă, cu ajutorul căruia să stropești plantele afectate. Poți folosi zeamă de varză, cenușă sau infuzie de ceapă.
Pentru a stropi trandafirii cu infuzie de ceapă, tot ce trebuie să faci este să torni 10 litri de apă caldă peste 200 de grame de coji de ceapă. Lași amestecul la un loc cald timp de 5 zile, apoi se strecoară și se stropesc plantele afectate și cele sănătoase, pentru a preveni extinderea atacului afidelor.
Dacă vrei să încerci trucul cu cenușa, specialiștii te sfătuiesc să torni 300-400 de grame de cenușă în 10 litri de apă, după care vei fierbe acest amestec timp de 2 ore. După răcire, vei elimina bucățile mai mari de cenușă ce ar putea bloca pulverizatorul și vei stropi trandafirii afectați.
Citește și Trucurile geniale prin care scapi de bolile trandafirului. Vor înflori până în toamnă