Cu ce să stropești roșiile la 7 zile de la plantare. Secretul pentru o recoltă dublă
Roșiile sunt delicioase, iar dacă le crești chiar tu, sunt cu atât mai bune. Totuși, ca să ai o recoltă frumoasă și sănătoasă, trebuie să știi cu ce să stropești roșiile la 7 zile de la plantare. În această perioadă este cel mai probabil să apară dăunătorii care îți vor afecta cultura, așa că este foarte bine să iei măsuri din timp pentru a te putea bucura de roșii frumoase, mari și sănătoase. Iată tot ce trebuie să știi despre dăunători și cum îi ții la distanță de recolta ta.
La ce distanță se plantează roșiile
Ca să obții răsaduri de roșii durează între 55 și 60 de zile. Că plantezi răsaduri în solar, atunci o poți face când vrei, cu condiția ca acesta să fie încălzit. Plantele vor crește dacă au temperatura necesară, însă dacă le plantezi în grădină, perioada ideală de plantare este între 25 aprilie și 15 mai, însă asigură-te că temperatura din sol este între 10 și 12 grade timp de o săptămână.
Vezi și: Ce să faci cu roșiile ca să nu se mai crape, de fapt. Trucul grădinarilor care te ajută mult
Pentru tomatele în solar, perioada este 25 martie – 10 aprilie. Distanța la care plantezi răsadurile de roșii este de 30-40 de centimetri între răsaduri și ’70-80 de centimetri între rânduri.
În primele 10 zile de la plantare trebuie să uzi cam de două ori fiecare plantă în parte, dar fără să exagerezi.
Temperatura ideală pentru răsaduri este de peste 20 de grade, dar până în 26 de grade Celsius. Ele vor avea nevoie de cât mai multă lumină și dacă temperaturile cresc, ai grijă să le oferi umbră, pentru că nu sunt tolerante la căldură în acest stadiu.
Cu ce să stropești roșiile la 7 zile de la plantare
După plantare pot apărea dăunătorii care afectează plantele cu boli și viroze, motiv pentru care este bine să îți iei măsuri de precauție pentru ca evita ca plantele tale să se îmbolnăvească.
Vezi și: Unde să nu plantezi niciodată răsadurile de ardei gras. Aşa strici toată recolta, de fapt
Plantele de roșii pot fi atacate de păinajenul roșu și de ciuperci de la care pot lua boli fungice. Cel mai bine este să faci tratamente preventive.
Prima oară trebuie să pui un fungicid la 7 zile după plantare. Poți folosi orice produs de specialitate pentru a preveni bolile date de ciuperci. Tratamentul se aplică și la 16 zile de plantare, pentru că păianjenul roșu este printre cele mai amenințătoare dăunătoare pentru plantele de roșii.
Aplicarea produselor se face pe toată suprafața frunzelor, trunchiului și rădăcinii, însă nu trebuie să curgă la sistemul radicular, la interiorul rădăcinii.
Plantele de roșii sunt sensibile la triplul californian, care atacă plantele și le îmbolnăvește. Este printre cei mai periculoși dăunători, iar principalele simptome se văd pe frunze – niște mici pete albe-argintii și puncte negre. Pot apărea leziuni punctate maronii sau înconjurate de inel mare albicios.
Dacă florile sunt atacate, ele pot cădea iar fructele se vor dezvolta mai greu și vor fi deformate. Tripsul poate fi combătut cu produse precum Minecto Alpha, Vertimec, Mavrik 2F sau Fastac Active ori Faster 10.