Cu ce să stropești merii împotriva făinării, de fapt. Amestecul care face minuni și te ajută să ai o recoltă bogată
Făinarea mărului este o boală cauzată de o ciupercă denumită Podosphaera leucotricha, care se dezvoltă pe suprafețele exterioare ale pomilor infectați. Această afecțiune este ușor de recunoscut prin pulberea albicioasă care apare pe suprafața frunzelor și lăstarilor. Deși afectează în principal speciile de măr, făinarea poate apărea și la alți pomi fructiferi, precum prunul, parul, gutuiul sau piersicul.
Ce faci dacă merele tale
În cazul în care ciuperca atacă florile, acestea se dezvoltă anormal, iar petalele devin deformate, acoperite de o pulbere albă. La nivelul frunzelor și al lăstarilor, simptomele includ deformarea acestora și încetinirea creșterii, iar pe măsură ce boala avansează, acestea se usucă și capătă o nuanță brună.
Vezi și: Amestecul cu care să stropeşti livada în fiecare an. Aşa vei avea fructe din belşug
Făinarea poate afecta și fructele în stadiile lor incipiente, cauzând rugozitate sau ruginire.
Pentru a preveni făinarea mărului, se recomandă tăierea ramurilor afectate și folosirea unor tratamente adecvate.
Polisulfura de calciu este un tratament eficient, care se aplică în perioada de repaus vegetativ, la începutul lunii decembrie și la începutul lunii februarie. Tratamentul se realizează în zile cu temperaturi de peste 5 grade Celsius, fără precipitații și fără vânt.
Trebuie să folosești o soluție cu concentrația de 20%, deci 10 litri de apă pe care îi amesteci cu polisolfura de calciu.
Tratamentul se face în zilele cu temperaturi de peste 5 grade. De astfel, ai grijă să nu plouă și nici să nu fie vânt.
Ce alte tratamente poți folosi
În perioada de vegetație, se pot folosi alte tratamente preventiv sau curativ, precum Thiovit Jet sau Fontelis.
În cazul în care boala a apărut deja, se pot aplica produse specifice, respectând recomandările producătorului.
Vezi și: Cu ce se stropesc pomii după tăiere. Ce trebuie să faci primăvara
Totuși, pentru a preveni apariția bolii, este recomandat să alegi soiuri de măr rezistente la făinare și să tai toate ramurile afectate în timpul perioadei de vegetație, distrugându-le prin ardere.
De asemenea, o fertilizare echilibrată cu azot poate contribui la prevenirea bolii, prin stimularea creșterii vegetative și reducerea riscului de infecție a mugurilor nedezvoltați. Respectarea acestor măsuri poate asigura sănătatea pomilor și prevenirea răspândirii făinării în livezile de pomi fructiferi.