Cu ce să înlocuieşti uleiul de floarea-soarelui. E o variantă mai ieftină şi naturală, mulţi români habar nu au

de: Manolică Anca
04 04. 2023

Uleiul de floarea-soarelui este un ulei vegetal care se folosește în principal în domeniul culinar. Deși este un aliat de nădejde în bucătărie, consumat în cantități exagerate acesta poate deveni nociv. Așadar, ce ai spune dacă ai încerca și alte variante, mai ieftine și mai naturale? Mai ales că prețul acestuia a explodat în ultima perioadă. Iată cu ce îl poți înlocui.

Ce poți folosi în loc de ulei de floarea-soarelui

Uleiul de floarea-soarelui se folosește la aproape orice rețetă culinară, fiind un ingredient de bază în bucătărie. În ultima perioadă, însă, acesta s-a scumpit extrem de mult, fapt pentru care gospodinele sunt în căutare de soluții mai ieftine care să îl înlocuiască.

Potrivit cifrelor INS, produsul care se folosește zilnic la prepararea mâncărurilor s-a scumpit cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând să coste mai mult de 10 lei.

Ce recomandă bucătarii

Gina Bradea, un nume cunoscut în arta culinară, spune că există mai multe alternative pentru uleiul de floarea-soarelui, care sunt şi mai sănătoase. Printre acestea se numără untura de porc, untura de raţă sau de gâscă, uleiul de rapiță, şi cel de palmier, cele două din urmă având, un preț ceva mai ridicat.

Untura de porc, spune celebra bucătăreasă, este ideală pentru gătit. 500 de grame de untură de porc costă circa 10 lei.

„Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă.

Din carnea de pasăre, din nou, putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă grăsime, aceea se topește și se pune la gătit.

Pentru o familie cu patru persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină ar ajunge o lună de zile”, a spus Gina Bradea, potrivit foodstory.ro.

Cele mai mari scumpiri din ultimul an

În decembrie 2022, rata inflaţiei ajunsese la 16,4%, de la maximul anului 2022, de 16,8%, înregistrat în luna noiembrie. În ianuarie 2023, rata inflației a scăzut până la 15,1%, în luna următoare înregistrând o nouă creștere, până la 15,5%.

Acest lucru a dus, prin urmare, la o explozie a prețurilor la alimente, mai ales la cele de bază. Iată ce produse s-au scumpit cel mai mult. Comparație Februarie 2022 / Februarie 2023

  • Zahăr + 63,56%
  • Unt +44,85%
  • Ulei +29,52%
  • Făină +26,85%
  • Cartofi +34,82%
  • Lapte de vacă +32,39%
  • Gaze +41,94
  • Energie electrică +27,20%.