Cu ce să înlocuiești praful de copt în rețete. Ingrediente secrete pe care le folosesc marii bucătari

de: Andreea Vînătoru
06 02. 2023

Praful de copt este nelipsit din orice bucătărie, mai ales că este folosit la prepararea diverselor deserturi. Gospodinele apelează la praful de copt pentru ca prăjiturile să iasă mai pufoase și mai delicioase. Dar ce se întâmplă atunci când nu alegem să folosim praful de copt la deserturi? Aflați că există mai multe alternative, de aceea, astăzi vă prezentăm cu ce să înlocuiești praful de copt în rețete. Cu siguranță aveți unul dintre aceste ingrediente în bucătărie!

Ce este, de fapt, praful de copt și cum îl folosești

Praful de copt reprezintă este un agent chimic de dospire care combină bicarbonatul de sodiu și un acid într-o singură pulbere uscată, de culoare albă. Acesta se regăsește în magazine și îl puteți cumpăra la pliculețe de 10 g sau vrac.

Acesta este, de fapt, un agent de dospire, care atunci când intră în contact cu un lichid eliberează bule de dioxid de carbon. Este bine de știut că acest ingredient are cam același rol cu drojdia, dar se folosește în aluaturi mai fine, acolo unde drojdia nu se poate pune.

Praful de copt se recomandă mai ales pentru prepararea blaturilor de tort, pentru prăjiturile cu foi, pentru rulade sau pandișpanuri pufoase și fine. De asemenea, praful de copt ajută la crearea unor bule de aer. La urma lor, acestea duc la creșterea aluatului și îl fac mai aerat și mai fin. Orice gospodină trebuie să știe că drojdia nu se va folosi niciodată în blaturi sau checuri, mai ales că lasă un miros nu tocmai plăcut.

Cu ce să înlocuiești praful de copt – metode alternative

De regulă, praful de copt se adaugă în făină, înainte de a adăuga ingredientele lichide. Specialiștii spun că este bine să stingeți praful de copt cu puțină zeamă de lămâie, înainte de a-l pune în aluaturi. În acest mod, se elimină un posibil gust înțepător.

Dacă, totuși, ați rămas fără praf de copt în casă și vreți să pregătiți o prăjitură, aflați că există alte ingrediente cu care îl puteți înlocui. Iată cu ce să înlocuiești praful de copt, iar deserturile vor ieși la fel de delicioase!

Există o serie de combinații culinare care vă pot ajuta să înlocuiți praful de copt, ă atunci când vreți să coaceți o prăjitură sau un tort.

Sucul de lămâie poate înlocui cu ușurință praful de copt. Și asta pentru că este un acid folosit destul de des în prăjituri. De reținut este faptul că acest ingredient poate schimba ușor gustul preparatului, dacă îl folosiți în exces. O linguriță de suc de lămâie, alături de ¼ de linguriță de bicarbonat de sodiu, poate înlocui o linguriță de praf de copt.

Citește și: De ce să amesteci bicarbonatul de sodiu cu mălai. Nu vei mai renunța la acest truc

Oțetul este un alt ingredient care poate înlocui praful de copt. De regulă, cel alb are rezultate mai bune. E nevoie de o linguriță de oțet și ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu, acesta fiind echivalentul unei lingurițe de praf de copt.

Albușul de ou bătut înlocuiește cu succes praful de copt

Făina autogresată, cu rol de autocreștere. Acest ingredient combină cu ușurință praful de copt și sarea, așadar, îl puteți folosi pentru produsele de patiserie sau chiar deserturi.

Albușul de ou bătut, un alt ingredient de mare ajutor atunci când nu aveți praf de copt în casă. Este o metodă folosită mai mult la pregătirea sufleurilor, a clătitelor sau a anumitor tipuri de prăjituri fără blat.

Și iaurtul simplu este un ingredient care funcționează foarte bine ca înlocuitor pentru praful de copt în foarte multe rețete. Aveți nevoie de o jumătate de cană de iaurt simplu care este echivalentul unei lingurițe de praf de copt.

Citește și: Ingredientul care nu are ce să caute în aluatul de cozonac. Strică tot gustul, este o mare greșeală