Cu ce să înlocuieşti drojdia în aluat. Sigur ai în casă ingredientul banal, e trucul anului

de: Bișinicu Andreea
10 01. 2023

Atunci când pregătești cele mai pufoase gogoși sau vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu plăcinte sau chifle proaspete, trebuie să folosești drojdie sau maia pentru a pregăti aluatul. Cu toate acestea, experții în arta culinară îți vând un pont secret. Ce ingredient poate înlocui, cu succes, drojdia în aluat.

Înlocuiește drojdia cu bicarbonatul de sodiu

Vrei să prepari cele mai gustoase prăjituri dar nu ai drojdie la îndemână? Specialiștii în arta culinară îți oferă cea mai simplă metodă prin care poți salva ziua, folosind un ingredient ieftin, bun la toate, care se regăsește, cu siguranță, la tine în cămară.

Poți înlocui drojdia cu bicarbonatul de sodiu, fără probleme. Singura condiție este să adaugi și un ingredient acid, pentru a stimula formarea de bule care va ajuta coca să crească.

Cea mai simplă metodă este să utilizezi aceeași cantitate de bicarbonat de sodiu precum cantitatea folosită, anterior, de drojdie, peste care să adaugi o lingură de zeamă de lămâie. Efectele se vor vedea imediat, iar aluatul tău va crește considerabil.

Nu uita că cel mai important este să păstrezi aluatul acoperit, astfel încât coca să crească. Indicat ar fi să pui aluatul într-un valing de dimensiuni potrivite, pe care să-l acoperi cu șervete sau pături. Ține aluatul în bucătărie și aprinde cuptorul, să fie cald în încăpere.

Citește și Înlocuitori pentru drojdie. Ce ingrediente îi țin locul cu brio

O altă combinație ideală este să pregătești maiaua folosind bicarbonat de sodiu, lapte și oțet. Dacă rețeta cere 50 de grame de drojdie, poți să înlocuiești drojdia folosind 25 de grame de bicarbonat și alte 25 de grame de lapte amestecat cu oțet.

Acidul din oțet este cel care va începe reacția chimică și va ajuta maiaua să crească. Gogoșile, cozonacul sau prăjiturile tale vor avea un gust delicios. Adaugă, apoi, o linguriță de zahăr și două lingurițe de făină. Amesteci totul foarte bine și le lași la cald.

După 10 – 15 minute, timp în care oțetul și bicarbonatul reacționează, maiaua devine tot mai pufoasă. Poți începe să frămânți aluatul cu făină și lapte pentru gogoși, colaci sau plăcinte.

Un alt truc genial este să înlocuiești drojdia cu praf de copt. Praful magic al bucătăriei acționează ca un agent de fermentare, în două etape: reacție cu lichidul și reacție cu căldura.

În primul caz, când este umezit, acidul reacționează cu bicarbonatul de sodiu pentru a produce bule de dioxid de carbon. În cel de-al doilea caz, atunci când sunt încălzite, bulele de gaz se dilată și fac aluatul să crească.

Citește și Ingredientul secret care ajută cozonacul să crească. Este mai important decât drojdia