Cu ce să hrănești găinile ca să facă ouă multe. Găinile până în cinci luni e obligatoriu să mănânce asta
Foarte mulți români își cresc găinile proprii pentru a avea ouă sănătoase numai că acestea uită să mai facă ouă. Experții spun că este vorba de alimentație. Așadar, cu ce să hrănești găinile ca să facă ouă multe. Găinile până în cinci luni e obligatoriu să mănânce asta.
Cu ce se hrănesc găinile ouătoare
Pentru a face ouă, găinile trebuie hrănite cu o anumită mâncare, anunță experții avicultori. Astăzi vă dezvăluim cu ce să hrăniți găinile, de câte ori pe zi, ce suplimente să alegeți pentru a obține o producție bună de ouă pe tot parcursul anului.
Nu vă așteptați că doar cu iarba va face ca găinile să depune ouă continuu. La fel, nu vă bazați doar pe cereale pentru o producție bună de ouă.
Există furaje mixte excelente pentru creșterea păsărilor, care permit proprietarilor să nu își mai facă probleme cu hrana animalelor domestice cu pene. Însă, această plăcere este costisitoare și nu oricine și-o poate permite.
Citește și: De ce se pune bicarbonat de sodiu acolo unde stau găinile
Găinile au nevoie de un meniu echilibrat
Astfel, dacă doriți să pregătiți singuri hrana pentru păsări, trebuie să le creați un meniu echilibrat din produse pe care le puteți cumpăra sau cultiva în propria grădină.
Găinile ouătoare au nevoie de cel puțin 130-180 grame de mâncare echilibrată într-o zi. Meniul găinilor depinde de scopul pentru care sunt crescute, însă și de vârsta lor. Hrana pentru pui și puii de carne (broiler) este o problemă separată, vorbim doar despre hrana pentru găinile ouătoare.
Indiferent de vârsta găinilor pentru ouă, acestea trebuie să aibă întotdeauna accesibile următoarele produse: cretă, făină de oase, făină de pește și nisip de râu spălat. De asemenea, ar fi bine să le se asigure păsărilor cel puțin câteva ore de plimbări în aer liber pentru a găsi viermi, larve, rădăcini și verdeață.
Până la vârsta de 5-6 luni, găinile fac ouă foarte rar, pentru că sunt în proces de creștere, iar în această perioadă, principala sarcină a fermierului este creșterea păsărilor sănătoase. Accentul se pune pe proteine și vitamine.
Mâncarea găinilor: cereale, legume, verdeață
Meniul găinilor trebuie să conțină amestecuri de cereale, legume și verdeață, tocătură de oase sau făină de oase și suplimente minerale. Porția pentru o pasăre se calculează astfel:
-amestec de cereale – 50 gr;
-tocătură sau făină de oase – 50 gr;
-legume fierte sau crude, verdeață – până la 70 gr;
-sare, aditivi minerali – până la 6 gr;
-proteină – 15-20 gr.
Amestecul de cereale conține 60-70% grâu și câte 10% ovăz, secară și orz. Găinile încep să iuă cam de la 6 luni, iar în meniu se va adăuga preparate sau alimente cu un conținut sporit de calciu. De asemenea, vă puteți limita la cumpărarea aditivilor alimentari pentru găini ouătoare. În acest moment, plimbările de calitate în aer liber sunt deosebit de importante pentru găini.
Citește și: Ce se așează în cotețul găinilor contra căpușelor
După un an, găinile fac ouă mai puține. Această perioadă poate fi prelungită pentru un timp doar ajustând meniul găinilor, adăugându-se în meniu dovleac, floarea-soarelui, carne tocată de pește, verdeață tocată și complexe de vitamine. Nu în ultimul rând, o parte din cereale ar trebui să se lase la germinat înainte de a fi date găinilor.