Magiunul de prune este foarte delicios, iar renumitul bucătar Radu Anton Roman ne oferă secretul lui care va oferi magiunului nostru același gust ca cel al bunicii. Care este ingredientul secret?
Înainte de toate, cel mai important aspect este calitatea fructelor. Prunele trebuie să fie foarte bine coapte, dulci și aromate. Secretul este să fierbem preparatul pe țiglă încinsă, așa cum fac bunicii noștri, nu pe plită.
De asemenea, bucătarul ne recomandă să punem în magiun sâmburi de caise și de corcodușe. Trebuie pisați foarte bine înainte de a fi puși în oală. Vom adăuga în jur de o mână de miez la un kg de prune.
Procesul de preparare este unul îndelungat, de câteva ore. În tot acest timp, trebuie să amestecați din când în când în oală, pentru a nu se lipi. Totul este gata atunci când pasta devine groasă.
„Fructele se amestecă într-o doară până când dau în primul clocot, dar, după aceea, trebuie învârtite cât de des, că se prind. După primele clocote, rămâne la buna dumneavoastră plăcere dacă pasați printr-o sită sau nu pasta de fructe, pentru a scăpa de coji.
Trebuie să se lege bine, așa că fiertul și amestecatul durează ore și ore, până când e magiun, adică o pastă în care melesteul (făcălețul, mestecăul) abia se mai învârte”, ne spune Radu Anton Roman în cartea sa.
La final adăugăm sâmburii de caise și mai amestecăm de câteva ori. Preparatul este gata!
Pentru această rețetă veți avea nevoie de doar doar ingrediente:
Începem prin a spăla prunele și scoatem sâmburii, după care le punem într-un vas de fontă și se lasă la fiert la foc mediu pentru 90 de minute. În tot acest timp trebuie să amestecăm des.
După, se dă focul la mic și se lasă la fiert încă o oră. La fel, amestecăm des pentru a nu se lipi de fundul vasului. După ce au trecut cele 60 de minute, adăugăm nucile mărunțite și mai lăsăm la fiert încă 20 de minute.
Magiunul obținut îl lăsăm la răcit, după care îl punem în borcane curate și sterilizate. Închidem borcanele și le punem cu capacul în jos și le acoperim cu un prosop. Le lăsăm să se răcească natural, după care îl depozităm într-un loc răcoros.