”Commission for the Human Future” solicită națiunilor și popoarelor de pe Pământ să se reunească, de urgență, pentru a pregăti un plan pentru ca umanitatea să supraviețuiască și să prospere, departe în viitor.
Pentru a face acest lucru este esențial ca toată lumea să înțeleagă și să își joace rolul în soluționarea celor zece riscuri globale catastrofale care ne amenință viitorul, în moduri care asigură nu numai supraviețuirea noastră ca civilizație, ci și bunăstarea noastră ca oameni și pe cel al Pământului pe care îl locuim.
În ultima vreme activitatea umană și creșterea numărului populației la nivel global, ne transformă lumea în care trăim. Incendii, inundații, secete, blocuri de gheață topită, dispariția la scară largă a plantelor și a animalelor, lipsa de apă, pierderea de sol, păduri și viață, combinate cu creșterea insecurității alimentare, poluare universală, boli pandemice, state în colaps, războaie și crize de refugiați sunt un apel de trezire că modul nostru de viață este în pericol.
”Commission for the Human Future” a fost înființată de cetățenii interesați pentru:
• Alertarea umanității cu privire la natura și scara combinării a zece riscuri catastrofale cu care se confruntă civilizația noastră,
• Ajutor la elaborarea de soluții globale integrate pentru aceste riscuri,
• Identificarea unor oportunități proaspete care decurg din rezolvarea amenințărilor,
• Încurajarea dialogului global despre riscuri, soluția și oportunitățile acestora,
• Să servească ca nod de cunoștințe pentru soluția riscurilor catastrofale globale.
La nivel global se recunoaște că soluțiile pentru riscurile mari nu depind doar de politica guvernamentală și de activitatea corporativă, ci și de acțiunile a miliarde de oameni, individual, în viața lor de zi cu zi. O mare parte din comportamentul nostru actual trebuie să se schimbe, dacă civilizația vrea să supraviețuiască și să prospere.
Obiectivul Comisiei este să împărtășească gânduri și idei de vârf din întreaga lume cu privire la ceea ce poate face societatea în ansamblu pentru a construi un viitor mai sigur și mai bun, și cum putem fiecare să ne jucăm rolul pentru a limita și depăși aceste riscuri.
Trebuie să împuternicim pe toată lumea, tineri și bătrâni, femei și bărbați, sau săraci pentru a ajuta la construirea unui viitor uman sigur și durabil. Acest raport rezumă discursul la primul eveniment care a avut loc online pe 28 martie 2020. Este primul dintre multele întâlniri pe care Comisia intenționează să le aibă, cu privire la riscurile cu care ne confruntăm cu toții.
În urma primei întâlniri, de pe 28 martie, anul curent, Comisia a elaborat un raport, intitulat ”Surviving & Thriving in the 21st Century”, în cae au enumerat și cele mai importante zece aspecte, controversate, existente în viața populației, la nivel global, și le-au numit ”Cele zece riscuri”.
Capacitatea speciei umane de a provoca daune în masă în sine s-a accelerat de la mijlocul secolului XX. Tendințele globale în domeniul demografiei, informațiilor, politicii, războiului, climatului, daunelor aduse mediului și tehnologia au culminat cu un nivel cu totul nou de risc. Riscurile care apar acum sunt variate, globale, complexe și catastrofale.
Toate se referă la modul în care noi, oamenii, ne organizăm. Printre cauzele lor principale se numără:
Grupul a recunoscut că toate aceste riscuri sunt interconectate și, prin urmare, nu pot fi rezolvate pe rând și că este o problemă de sistem. Prin urmare, toate riscurile trebuie rezolvate împreună, ca sistem, în același timp și în moduri care să nu înrăutățească niciunul dintre ele situația și-așa destul de precară.