Cu ce poți înlocui orezul din sarmale. Secretul pe care puține gospodine îl știu
Cui nu-i plac sarmalele? Cele mai multe gospodine aleg să le prepare cu orez, însă există și rețete prin care sarmalele pot ieși la fel de gustoase și fără acest ingredient. Sarmalele pot fi gătite în mod sănătos și pot reprezenta o mâncare benefică organismului. Iată cu ce poți înlocui orezul din sarmale!
Cu ce poți înlocui orezul din sarmale
De Sărbători, românilor nu le lipsesc de pe mese tradiționalele sarmale în foi de varză, umplutura fiind din carne de porc și orez. Ei bine, există și rețete de sarmale în foi de varză murată, însă în varianta fără orez. Acestea sunt preferate de cei care vor să evite consumul de făină sau amidon.
Cu ce poți înlocui orezul din sarmale? Din fericire, există o mulțime de alte variante, unele cu substanțe nutritive benefice pentru organismul nostru. De aceea, astăzi vă arătăm cum se pot prepara sarmalele cu alte ingrediente în afară de orez. Vor ieși mult mai delicioase!
Orez sălbatic
Dacă nu doriți să renunțati definitiv la orez, puteți alege orezul sălbatic, care este mult mai sănătos decât orezul alb. Este bogat în vitamine, minerale, proteine, amidon, fibre nutritive și antioxidanți. Cu siguranță, sarmalele vor fi absolut delicioase dacă le prepari cu orez sălbatic.
Quinoa
Cu ce poți înlocui orezul din sarmale. O altă variantă ar fi quinoa. Specialiștii îndeamnă să o consumăm des, pentru că este bogată în proteine, fibre, vitamine și minerale. 100 de grame de quinoa înseamnă 64,2 grame de carbohidrați, 1,6 grame grăsimi monosaturate și 3, 3 grame de grăsimi polinesaturat. Prin urmare, dacă folosiți quinoa la sarmale, acestea vor fi mai sănătoase și vor oferi organismului toți aminoacizii de care are nevoie.
Cu ce poți înlocui orezul din sarmale. Orz
Orzul se poate adăuga și la compoziția sarmalelor. Dacă nu ați încercat până acum, trebuie să o faceți pe viitor. Orzul este bogat în mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc și potasiu.
Bulgur
Orezul din sarmale poate fi înlocuit cu ușurință de bulgur. Pentru cei care nu știu ce conține acest ingredient, ei bine, bulgurul un amestec din diferite tipuri de boabe de grâu măcinate. Are un conținut bogat de fibre, proteine, vitamine și minerale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc și sodiu.
Cușcuș
Și cușcușul poate fi regăsit în compoziția sarmalelor. Acesta conține puțin sodiu (13 mg) și nu are deloc grăsimi. Este ideal pentru cei care țin diete și vor să mănânce sănătos chiar și de sărbători.
Rețetă sarmale cu carne tocată și quinoa
Ingrediente:
- 30 frunze varză murată
- 1 kg carne tocată de porc
- 200 gr quinoa roșie
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 5 felii bacon afumat
- 5 linguri pastă de roșii
- 4 linguri ulei
- 1 linguriță cimbru
- sare și piper după gust.
Mod de preparare:
Prima dată se pregătesc foile de varză și se taie la mărimea potrivită. Într-o oală se fierbe quinoa 15 minute, după care se scurge de apă. Ceapa se toacă mărunt și se rade morcovul, după care se pun la călit în uleiul încins. Apoi se adaugă quinoa fiartă, carnea tocată, 3 linguri de pastă de tomate, sare și piper și se mai ține pe foc aproape 10 minute.
Apoi se trece la asamblarea sarmalelor. Se ia câte o foaie de varză și se umple cu o lingură din compoziția obținută și se rulează. Se așază sarmalele într-o oală înaltă, iar deasupra se pune restul de pastă de tomate, baconul și cimbru. Se toarnă apă fiartă și se lasă la fiert în jur de o oră, cu capacul pus.