Cu câți bani sunt plătiți românii care culeg fructe și legume în Spania
Românii dornici să câștige mai mulți bani, se înghesuie să plece la cules de fructe și legume în Spania, chiar dacă lasă acasă familiile, copiii. Pe site-urile de recrutare sunt zeci de anunțuri cu oferte de muncă în afară, le cules de legume și fructe, deoarece în România, perspectivele economice nu sunt încurajatoare.
Cu câți bani sunt plătiți românii care culeg fructe și legume în Spania
Salariile de la noi sunt foarte mici, ceea ce duce la lipsa forței de muncă. Mulți români pleacă în afară pentru salarii mai bune, dar și pentru felul în care sunt percepuți în societate.
Oferta patronilor spanioli, pentru unii români cu venituri mici, este mană cerească. Aceștia nu se dau înapoi când vine vorba de munca câmpului.
Muncitori români în Spania
Muncitorii, ajunși în Spania, vor desfășura diverse activități precum: culesul merelor, cireșelor, afinelor, nectarinelor sau caiselor, sau vor curăța pomi. Sunt disponibile și locuri de muncă în fabricile din zonă, unde fructele trebuie aranjate în lăzi și caserole.
Cei care optează pentru astfel de posturi nu trebuie să cunoască o limbă străină. Aceștia își plătesc singuri transportul înspre și dinspre Spania și pentru cazare le este reținută o sumă din salariu. Un bilet cu autocarul pentru Spania costă aproximativ 100 de euro, iar călătoria durează două zile și jumătate.
Femeile printre favoritele patronilor spanioli
În general, cei care aleg Spania, sunt sezonieri, ei plecând cu contracte pe trei luni. Plecările se fac de obicei în luna februarie. Sunt comunități din care pleacă mai multe rude : frați, cumnați, cumătri. Aceștia mărturisesc că le este mai ușor când au alături membri ai familiei. Femeile sunt preferate de patronii spanioli, deoarece acestea lucrează mai delicat cu fructele și sunt și mai eficiente decât bărbații.
Muncitorii spun că salariile de peste hotare sunt și de 4 ori mai mari decât la noi. O zi de muncă le aduce acestora de la 40 la 50 de euro, de la angajatorii spanioli. Aceștia vor munci câte șase ore pe zi, șase zile pe săptămână. În total vor acumula 2500 de euro. Din aceștia, 100 de euro se duc la asigurarea socială, 2% reprezintă impozitul pe venit, iar pentru cazare aceștia plătesc câte 1 euro pe zi. Ei sunt cazați în case tip containere, cu camere în care sunt paturi supraetajate. Ei pot câștiga lunar în jur de 1200 – 1300 de euro., spre comparație cu România, în care salariul minim este 350 euro, iar cel mediu 700 de euro.