Marcel Ciolacu promitea zilele acestea majorări salariale, pensii mărite și, în cele din urmă, majorarea alocațiilor celor mici de la 1 ianuarie 2024. În cursul zilei de joi, Natalia Intotero a explicat cu cât cresc alocaţiile de la 1 ianuarie 2024. Dar, deși există promisiuni, surse din guvern spun că majorarea ar putea veni deabia în martie.
Analiștii economici spun că promisiunile făcute de actuala guvernare ar putea avea mari probleme în a fi onorate, mai ales datorită problemelor cu bugetul centralizat.
Vezi și: Răsturnare de situație privind alocațiile copiilor din România
O altă opinie a acestora este că, ar trebui să se aștepte decizia alocării bugetului pe anul următor, și deabia apoi să se anunțe care ar fi posibilele majorări.
Noua măsură legislativă va aduce majorări diferențiate pentru cei mici, în funcție de vârsta copilului, ceea ce, spun unii, ar putea crea mari discrepanțe în sistem. Dar, cu toate astea, Natalia Intotero a anuțat joi cu cât cresc alocaţiile de la 1 ianuarie 2024, având în vedere ceea ce prevede legislația în vigoare.
În OUG126/2021, emisă de guvernarea PNL, sut prevăzute modurile de calcul ale alocațiilor, precizându-se că:
”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, precizează Natalia Intotero.
În acest context, declarațiile făcute de Natalia Intotero, Ministrul Familiei, spune că majorarea s-ar putea face de la 1 ianuarie 2024, iar suma fabuloasă este de doar 87 de lei și 35 de lei, pe baza indexării sumelor cu rata inflației din anul 2023.
Citește și: Vestea momentului în România despre alocații. Se dau bani mai mulți
Dacă e să ne uităm la sumele acordate în acest moment, vedem că alocațiile sunt între 631 de lei pentru un minor de până în doi ani sau cu handicap, și 256 de lei pentru cei până în 18 ani.
Conform ministrului Natalia Intotero, cele două alocații vor avea parte de majorări infime de la începutul anului viitor, respectiv 87 și 35 de lei, bani calculați ”din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.”, conform OUG din 2021.
Vezi și: Anunţ pentru românii cu venituri mai mici de 2.000 de lei. Este vorba de nişte bani în plus
Același ministru a mai amintit că în 2022, inclusiv alocațiile lunare de plasament au fost majorate, ajungând la suma de 950 de lei, precizând că și în cazul acestora există varianta ca de la 1 ianuarie să crească.
Analiștii din piață spun că, în funcție de momentul majorării alocațiilor, impactul asupra beneficiarilor poate varia semnificativ.
”Dacă majorarea are loc în ianuarie, aceasta ar reflecta inflația de aproximativ 14% din 2022. Dacă majorarea se amână până în martie, creșterea se va raporta la inflația din 2023, care este așteptată să fie mai mică decât cea din anul precedent.”, sunt de părere analiștii, iar calculul este cât se poate de real.
În cele din urmă, rămâne să vedem dacă majorările vor avea loc în ianuarie, sau în martie, asta și în funcție de sumele alocate la bugetul de stat, dar procesul va avea loc la finalul anului, în ultima ședință de guvern.