Criza economică se adâncește, iar decidenții își retrag promisunile, rectifică bugete și, cel mai important, uită de oameni. Pilele comuniste încă există în sistemul bugetar de stat, nimeni nu recunoaște, dar acceptă tacit sistemul de tristă amintire. Florin Cîțu, un produs al demos-ului, anunță eradicarea unor cutume din trecut, dar uită sau omite existența nepoatelor liberale. Acele nepoate care și astăzi parazitează în locuri unde ar trebui profesioniști, dar și bugetul, păpând salarii colosale. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, un trăitor al defunctelor vremuri, analizează noile trasee din politica și guvernarea actuală, tăind în carne vie.
După un exercițiu al democrației, timp de 30 de ani, România este bolnavă și nu se face bine. Se pare că nu există, cel puțin pentru moment niciun leac pentru boala demos-ului românesc. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, un efervescent analist politico-economico-socialo-culturalo-sportiv al zilelor noastre, trăitor al defunctelor vremuri de tristă amintire, făcea ieri o analiză a noilor direcții economico-sociale trasate de Florin Cîțu și Guvernul pe care-l conduce.
În recentul editorial publicat pe Republica.ro, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, în lumina scandalurilor ieșite la iveală, trage un semnal de alarmă asupra nepoatelor liberale plantate prin tot bugetul. Referirea domniei sale, bineînțeles, are legătură cu scandalul adus în opinia publică de ancheta Recorder de la Apele Române Bârlad.
Acesta nu este singurul, piloasele nepoate existând încă din vremea lui Homo-Comunismus, dar și după Revoluția din Decembrie 1989. Pilele, sau nepoatele, existau și există și acum în toate segmentele din sistemul bugetar al statului. Acolo unde lipsa de profesioniști este concretă trebuie să existe o nepoată, fie de stânga, sau cum a parafrazat jurnalistul Cristian Tudor Popescu, nepoatele liberale plantate prin tot bugetul.
”Pandemia pune în evidență o inechitate veche de 30 de ani între firmele de stat și cele private. Salarii, sporuri, supersporuri, indemnizații, pensii, trebuie să fie mărite, ca și cum nimic nu se întâmplă, sub lozinca „Ce treabă avem noi cu pandemia?”
Și poți să vorbești de eficientizarea concurențială a sectorului de stat fără să-ți crape obrazul, când „nepoatele” liberale sunt plantate prin tot bugetul. Nu numai la Apele Române Bârlad sau în administrația Spitalului din Cluj?”, relatează jurnalistul Cristian Tudor Popescu, pe Republica.ro.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, în lumina noilor decizii bugetare, date de Guvernul Cîțu, încearcă să reamintească de aceste cutume. Cutumele pilelor care papă bani de la buget, nejustificat, necalificat pentru postul ocupat, dar care rezistă și rezistă și azi. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, în editorialul său, reamintește că există vorba românească pleacă ai noștrii, vin ai noștrii, restul rămânem tot ca proștii, scriind că:
”Pentru cei care au trăit decenii în comunsim, privat înseamnă capitalist, iar stat înseamnă tot ceva comunist. Nu e conștientizată noțiunea de capitalism de stat. Există capitalism privat și capitalism de stat. Într-o țară de piață liberă, companiile de stat trebuie să funcționeze pe criterii de rentabilitate, aidoma celor private, doar că managerul e statul. Prin urmare, măsurile anunțate de premierul Cîțu sunt necesare și trebuiau aplicate de mult, dinainte de pandemie. Dar sunt ele și drepte?
Ce zic oamenii când guvernul Cîțu taie vouchere de vacanță, indemnizații de hrană, reduce gratuitățile de transport pentru studenți, mărește pensiile doar cu rata inflației și, în schimb, se spală pe mâini de pensiile speciale monstruoase, pe care le împinge în Parlament, unde puterea și opoziția se vor bate care dintre ele să le desființeze până la Sfântul fără moaște, Stântu-Așteaptă?”, spune Cristian Tudor Popescu.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu își continuă analiza tăioasă la adresa actualei guvernări, dar și asupra deciziilor bugetare. Aceste decizii, spune Cristian Tudor Popescu, nu fac altceva decât să destabilizeze o nație, și-așa lovită de pandemie.