Din punct de vedere al evenimentelor politice, ziua de ieri a fost una plină. De la excluderea avocatei Diana Șoșoacă din partid și până la votarea bugetului pe 2021, toate au avut importanța lor. Bugetul pe 2021, propus și votat, fără prea mare împotrivire, scoate în evidență lipsa decziilor promise în campania electorală. Ba mai mult destabilizează o economie, și-asa slăbită și în prag de colaps. Printre cei care au văzut acest aspect al bugetului votat ieri, s-a aflat și celebrul CTP, Cristian Tudor Popescu.
Dacă în 2010, la doi ani de la declanșarea crizei economice globale, guvernul de atunci, justificat sau nu, tăia salarii, îngheța altele și mărea taxele, actualul guvern este vinovat de criza prin care trece România.
Vina este din mai multe puncte de vedere, moral vinovat fiind chiar actualul premier, Florin Cîțu, care, în guvernarea trecută, a îndatorat România cât celelalte guvernări în ultimii 25 de ani, din postura de Ministru la Finanțe.
Prin proiecția bugetară propusă și votată ieri, deși se anunța un deficit de 7%, în realitate este de 10%. Asta face ca economia românească să se afle, nu pe marginea prăpastiei, ci de-asupra ei.
După ce a fost anunțat bugetul și măsurile drastice, de către Florin Cîțu, analiștii economici, politici și jurnaliștii au început dezbaterile și criticile dure la adresa premierului.
Așa cum, deja toată lumea știe, Cristian Tudor Popescu nu este un fan al actualei orânduiri guvernamentale. Ca atare, aseară, CTP a publicat un editorial dur la adresa guvernării liberale conduse de Florin Cîțu, declarând:
”Ce zic oamenii când guvernul Cîțu taie vouchere de vacanță, indemnizații de hrană, reduce gratuitățile de transport pentru studenți, mărește pensiile doar cu rata inflației și, în schimb, se spală pe mâini de pensiile speciale monstruoase, pe care le împinge în Parlament, unde puterea și opoziția se vor bate care dintre ele să le desființeze până la Sfântul fără moaște, Stântu-Așteaptă?”, scrie CTP.
Disensiunile și contrele din sânul guvernului de coaliție, PNL-USR-UDMR, își fac simțită prezența. Ieri, înainte de votul dat, miniștrii USR din guvern anunțau că nu vor vota ceea ce propune șeful de cabinet, lucru pe care l-au și făcut. Parlamentul, în schimb, și aici a fost marea surpriză, nu a contrat sub nicio formă, bugetul propus de liberali. CTP a îcnercat să analizeze situația, în același editorial, scriind că:
”Prin urmare, măsurile anunțate de premierul Cîțu sunt necesare și trebuiau aplicate de mult, dinainte de pandemie. Dar sunt ele și drepte?
Și poți să vorbești de eficientizarea concurențială a sectorului de stat fără să-ți crape obrazul, când „nepoatele” liberale sunt plantate prin tot bugetul, nu numai la Apele Române Bârlad sau în administrația Spitalului din Cluj?”, scrie CTP, în Republica.