C.T. Popescu, reacție la demisia lui Augustin Lazăr: „Arată desconsiderare faţă de Parchet și magistrați”

Autor: Claudiu Surmei - 10:29, 18 apr. 2019

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a depus cererea de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), deși inițial se înscrisese pentru un nou mandat. Cristian Tudor Popescu este de părere că decizia lui Lazăr arată desconsiderare față de Parchet și față de magistrați.

„Mişcarea lui Augustin Lazăr nu putea fi anticipată, cel puţin nu mă gândeam la aşa ceva aseară (…). Spuneam că Lazăr ar trebui să nu mai insiste cu candidatura pentru un nou mandat de procuror general, ci să aştepte să i se termine mandatul la termenul legal.

Ce face Augustin Lazăr? Mai întâi, Lazăr a participat la concurs pentru un nou mandat cu domnul Tudorel Toader. Asta însemna că doreşte şi se simte în deplinătatea forţelor fizice, psihice şi morale ca să continue ca procuror general. Acesta era mesajul pe care îl transmitea celor din Parchetul General, tuturor procurorilor din România.

Şi acum Lazăr se pensionează brusc. Cum se pot agrega aceste două gesturi?”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

C.T. Popescu, critic la adresa lui Augustin Lazăr

Gazetarul nu înțelege de ce Augustin Lazăr a decis să se pensioneze la scurt timp după ce și-a depus candidatura pentru un nou mandat la șefia Parchetului General al României.

„Te pensionezi în momentul în care consideri că nu mai poţi, eşti obosit, vrei să te retragi. Şi asta, la câteva zile după ce făcuse acel gest vioi, tineresc, să candideze pentru un nou mandat, gest cât se poate de nepotrivit, pentru că domnul Lazăr nu a fost un torţionar cum se tot repetă în neştire, dar o vină are. O vină pe care o au toţi magistraţii din România din perioada de dinainte de 1989 – niciunul nu ştiu să fi făcut un gest în favoarea unui deţinut politic, cum nu a făcut nici Augustin Lazăr. Domnul Lazăr nu a fost un disident. Asta e vina lui.

Pentru asta, pentru că această vină a lui Augustin Lazăr cântăreşte greu, ar fi trebuit ca el să nu mai facă astfel de gesturi cu candidatura şi să îşi aştepte ieşirea pe 28 aprilie. Întreg comportamentul lui Lazăr arată acum o desconsiderare, o neseriozitate faţă de parchet, faţă de de procurori, faţă de magistraţi”, a mai spus jurnalistul.