Criză de nervi a lui Vladimir Putin din cauza eșecului armatei ruse. Ce ieșire a avut liderul de la Kremlin

de: Ștefan R. Apostol
01 03. 2022

Campania militară a Rusiei în Ucraina nu merge așa cum ar fi plănuit liderul de la Kremlin, ceea ce, conform unor surse, l-ar fi determinat pe acesta să aibă reacții dure la adresa celor din staff-ul său apropiat. Informațiile referitoare la tensiunile de la Kremlin au fost date de agențiile de informații americane. Situația din Ucraina, au declarat pentru NBC News actuali și foști oficiali americani, ar putea duce la dublarea atacurilor rusești pe teritoriul ucrainean.

Putin a răbufnit de furie împotriva subalternilor

În timp ce economia rusă se clatină sub sancțiuni globale fără precedent, iar forța sa militară pretins superioară pare să se împotmolească, Putin s-a înfuriat pe subalternii săi, chiar dacă rămâne în mare parte izolat de Kremlin, în parte din cauza îngrijorărilor legate de pandemie, au declarat sursele.

„Este vorba de cineva care a fost în mod clar prins cu garda jos de mărimea rezistenței ucrainene. El s-a izolat. Nu a fost foarte mult la Kremlin. Are din ce în ce mai puține intrări, iar aceste intrări provin de la lingăi.

Îmi fac griji că a fost pus la colț. Mă îngrijorează faptul că nu există o rampă de ieșire evidentă.”, a declarat senatorul Mark Warner, democrat din Virginia, președintele Comisiei pentru informații, la NBCNews.

Agențiile de informații occidentale au o bună vizibilitate asupra lui Putin în acest moment și îi urmăresc îndeaproape mișcările pentru orice schimbare semnificativă de comportament, au declarat mai mulți actuali și foști oficiali.

„El nu mai este același dictator”

Patru oficiali americani au declarat că nu există informații care să spună că acesta este instabil din punct de vedere mental, dar au spus că a afișat un model de comportament diferit de cel din trecut.

Statele Unite au informații solide potrivit cărora Putin este frustrat și își îndreaptă explozii neobișnuite de furie către persoane din cercul său apropiat.

Ieșirile, mai spun sursele, ar fi din cauza stării campaniei militare și a condamnării la nivel mondial a acțiunilor sale. Acest lucru este neobișnuit, spun aceștia, deoarece Putin, un fost ofițer de informații, își ține de obicei emoțiile sub control.

„El nu mai este același dictator cu sânge rece și cu ochii limpezi care era în 2008.”, a declarat fostul director al CIA John Brennan, tot pentru NBCNews.

Citește și: Ministrul rus de Externe, amenințare de ultimă oră pentru cetățenii UE. Planul diabolic pus la cale de Putin: „Vor fi responsabili pentru orice consecințe”

„Putin pare să fie din ce în ce mai izolat și mai prost informat”

Afirmația îi aparține uni diplomat important rus, acesta afirmând că „Principala preocupare este informația pe care o primește și cât de izolat este. Izolarea este o preocupare foarte mare. Nu credem că el are o înțelegere realistă a ceea ce se întâmplă”.

Senatorul Marco Rubio, republican din Florida, membrul principal al Comisiei pentru Informații, a declarat pe Twitter că „vechiul Putin era un ucigaș cu sânge rece, dar calculat. Acest nou Putin este și mai periculos.”

Un alt oficial american, care, la fel ca Rubio, primește informări speciale de la CIA, a declarat că rămâne îngrijorat de un atac cibernetic masiv asupra Ucrainei, pe care rușii nu au vrut sau nu au fost încă capabili să îl facă.

Rubio și-a exprimat, de asemenea, această îngrijorare pe Twitter, într-un limbaj dur.

„PERICOL! Legitimitatea lui #Putin s-a construit pe imaginea de lider puternic care a readus #Rusia la statutul de superputere după dezastrele din anii ’90.

Acum, economia este în dezastru & armata este umilită & singurele sale instrumente pentru a restabili echilibrul de putere cu Occidentul sunt ciberneticele & armele nucleare.”, a scris Rubio pe Twitter.

Citește și: Cererea Chinei către Rusia și Occident. Anunțul de ultimă oră despre războiul din Ucraina

„Se războiește cu consilierii, miniștrii și alții”

Pe baza publicării unor informații exacte care au prezis mișcările lui Putin înainte de invazie, specialiștii spun că agențiile de informații americane și occidentale au o bună înțelegere a proceselor sale de luare a deciziilor.

„Aceasta a fost pur și simplu o eroare de calcul atât de rea din partea lui Putin. El nu s-a mai confruntat niciodată cu așa ceva. Suntem siguri că se războiește cu consilierii, miniștrii și alții.

S-ar putea să existe o spirală emoțională aici. Este schilodit pe câmpul de luptă și pe frontul financiar și nu are opțiuni bune.”, sunt de părere unii analiști.

În afară de bombardamentele intense din jurul orașului ucrainean Harkov, forțele rusești nu au declanșat până acum genul de campanie concentrată de artilerie și bombardament pe care au folosit-o în acțiunile militare anterioare, sunt de părere analiștii.