Pandemia de covid-19 va aduce cu sine o criză economică? Un factor din SUA ne arată că este începutul unei serioase amenințări financiare globale. Inflația a crescut în SUA cu 7% în ultimul an și este cea mai mare din 1982 încoace. Este cel mai rapid ritm din ultimii aproape 40 de ani, potrivit unui indicator atent monitorizat, publicat de Departamentul Muncii. Acest lucru ar putea anunța o criză financiară majoră.
Indicele prețurilor de consum, care este un indicator care măsoare costurile pentru mai multe articole, a crescut cu 7%, spune Biroul de Statistică a Muncii din cadrul departamentului. Pe o bază lunară, acest indice al prețurilor de consum a crescut cu 0,5%.
Este cea mai rapidă creștere din iunie 1982, iar în urma apariției știrii, contractele futures ale bursei au crescut, în timp ce rabdamentele obligațiunilor guvernamentale au fost negative în mare parte.
„Raportul IPC din decembrie, care indică o creștere de 7% în ultimele 12 luni, va fi șocant pentru unii investitori, deoarece nu am mai văzut o cifră atât de mare de aproape 40 de ani”, a declarat Brian Price, șeful departamentului de gestionare a investițiilor de la Commonwealth Financial Network.
„Cu toate acestea, acest tipar a fost anticipat în mare măsură de mulți și putem vedea această reacție pe piața obligațiunilor, deoarece ratele dobânzilor pe termen lung sunt în scădere până acum în această dimineață”.
Excluzând prețurile la alimente și energie, așa-numitul IPC de bază a crescut cu 5,5% de la an la an și cu 0,6% față de luna precedentă. Asta în comparație cu estimările de 5,4% și 0,5%. Pentru inflația de bază, a fost cea mai mare creștere anuală din februarie 1991.
Costurile pentru locuințe, care reprezintă aproape o treime din total, au crescut cu 0,4% pentru luna respectivă și cu 4,1% pentru anul în curs. Acesta a fost cel mai rapid ritm din februarie 2007.
Prețurile vehiculelor second-hand, care au fost o componentă majoră a creșterii inflației în timpul pandemiei Covid, din cauza constrângerilor lanțului de aprovizionare care au limitat producția de vehicule noi, au crescut cu încă 3,5% în decembrie, ceea ce a dus creșterea față de anul trecut la 37,3%.