Criză alimentară cauzată de războiul Rusia-Ucraina pentru următoarele luni. Ce spune Klaus Iohannis: „Mișcări și la prețul pe alimente”

de: Năstase Mirabela
26 03. 2022

Pe fondul războiului din Ucraina, alimentele s-ar putea scumpi și mai mult. Însă Uniunea Europeană o să treacă la achiziții comune de energie, în cadrul planului de reducere a dependenței de combustibilii fosili din Rusia, şi își va consolida siguranța alimentară. Ce spune Klaus Iohannis.

Criză alimentară cauzată de războiul Rusia-Ucraina pentru următoarele luni

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut declarații la reuniunea Consiliului European, care s-a desfășurat la Bruxelles, unde tema energiei a făcut obiectul unei ample dezbateri.

„Avem voința de a ieși din dependența de energiile fosile din Rusia. Am decis că, în primul rând, Comisia Europeană va avea mandat să efectueze achiziții comune, în principal de gaz. S-a procedat în mod similar cu vaccinurile, în timpul crizei pandemiei. Achizițiile grupate, capacitatea de a defini împreună contracte pe termen lung, constituie cel mai bun instrument pentru reducerea prețurilor la gaz, astfel că am oferit Comisiei Europene mandat să facă acest lucru”, a precizat Macron, care a cerut, de asemenea, implementarea de mecanisme pentru separarea tarifelor la electricitate de prețul gazelor.

„Am oferit mandat Comisiei Europene să monitorizeze prețurile la electricitate, inițial pe termen scurt, pentru a permite plafonarea. Prin mecanismul actual, prețurile cresc imediat, iar consumatorii plătesc scump. Această reformă pe piața electricității trebuie să ne permită să combatem acest fenomen”, a subliniat președintele francez.

De asemenea, la Bruxelles a fost dezbătută și tema securității alimentare, iar Emmanuel Macron a declarat că una dintre consecințele majore ale războiului din Ucraina, alături de criza energetică, de cea umanitară și de situația geopolitică, este și criza alimentară, care se va resimți pe parcursul a 12-18 luni, întrucât Ucraina și Rusia sunt mari producători de grâu.

Ce a declarat Klaus Iohannis

La această reuniune, a fost prezent și Klaus Iohannis, care a vrut să liniștească temerile legate de o potențială criză alimentară cauzată de războiul dintre Ucraina și Rusia. Președintele României a explicat că România are mijloacele de a-și asigura necesarul alimentar, însă s-ar putea resimți „mișcări și la prețul pe alimente”

„Nu credem că va exista o problemă semnificativă în România, dar în plan mondial este clar că pot apărea situații în care aprovizonarea nu va fi la nivelul cu care am fost obișnuiți, dacă ne gândim doar la faptul că o bună parte din grâul care se consumă pe întreaga planetă se produce în Rusia și în Ucraina. România are o situație bună în ce privește agricultura și nu cred că vor fi probleme, dar este posibil ca sancțiunile pe care le-am hotărât să producă mișcări și la prețul pe alimente”, a precizat Klaus Iohannis.

De precizat este că Ucraina și Rusia realizează aproape 30% din comerțul mondial cu grâu. Analiștii economici sunt de părere că consecințele războiului vor fi resimțite puternic mai ales în rândul statelor din Africa, acestea fiind mari importatoare de cereale din estul Europei.