Creșterea salariului minim în România. Marius Budăi argumentează mărirea salariului pentru români

de: Claudiu Surmei
12 11. 2019

Fostul ministru al Muncii Marius Budăi susține că salariul minim ar trebui să fie majorat în România. Într-o postare pe contul personal de Facebook, Budăi a oferit câteva argumente pentru care salariul minim ar trebui să crească.

Fostul ministru al Muncii argumentează majorarea salariului minim în România

„Creșterea salariului minim are un impact pozitiv asupra creșterii economice. Astfel, creșterea salariului minim cu 9,5% (de la 1900 de lei la 2080 de lei) în condițiile diferențierii acestuia pe studii superioare și vechime în muncă a avut/are un impact pozitiv asupra PIB în anul 2019 (0,8 puncte procentuale). Analog s-a întâmplat în anul 2018 (circa 0,15 puncte procentuale)”, scrie fostul ministru al Muncii pe contul personal de Facebook.

Marius Budăi susține că majorarea salariului minim va genera câștiguri suplimentare de productivitate, mai ales în rândul lucrătorilor slab calificați și va crește numărul locurilor de muncă în sectorul formal al economiei.


„Creșterea salariului minim are un impact pozitiv asupra potențialului de creștere a economiei pe termen lung. Majorarea salariului minim stimulează și cererea agregată și implicit creșterea economică”, punctează Marius Budăi pe rețeaua de socializare.

El este de părere că majorarea salariului minim va avea un impact nesemnificativ asupra inflației iar aceasta se manifestă după aproximativ un an de zile. În plus, majorarea ar fi necesară pentru a reduce inechitatea distribuirii venitului național între muncă și capital.

„Fondul Monetar Internațional concluzionează că în situația țărilor din Centrul și Estul Europei, la un raport 50% salariu minim/ salariu mediu nu există efecte negative asupra ocupării și competitivității. (la august 2019 aveam un câștig salarial mediu brut de 4.981de lei iar salariul minim brut este de 2.080 de lei – ceea ce înseamnă 42%)”, precizează Marius Budăi.