Cresc prețurile polițelor RCA din 2023?! Frauda care îi lovește din plin pe șoferii din România
În noiembrie 2021, Senatul României analiza un proiect de lege. Proiectul prevede limitarea primelor de asigurare RCA la un tarif de referință. Acest tarif, conform documentului, va fi stabilit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Proiectul venea ca urmare a falimentului celui mai important asigurator, City Insurance, și ca urmare a creșterii artificiale a prețurilor la RCA. Măsura ar putea fi implementată de anul acesta. Cu toate astea, fraudele din acest domeniu sunt în creștere, lăsând actualii asiguratori cu mari pierderi.
Polițele RCA și creșterile artificiale de prețuri
Proiectul în discuție urmărește să descurajeze asigurătorii RCA de la creșterea primelor prin creșterea nivelului amenzilor care urmează să fie aplicate asigurătorilor în cazul încălcărilor de la 50.000 lei la 500.000 de lei.
În special, doar opt din cei 28 de asigurători români sunt în prezent autorizați să subscrie asigurări RCA. Numărul de vehicule înmatriculate în România a înregistrat o creștere constantă de la an la an.
În ciuda afirmațiilor potrivit cărora profiturile din asigurările RCA sunt substanțiale, realitatea pieței este mult diferită, susțin reprezentanții asigurătorilor și asociația profesională a asigurătorilor.
Asta și datorită unui fenomen care a luat amploare în ultimii ani. Deși conștienți de el, autoritățile nu au putut controla în proporție de 100% acest fenomen.
Frauda polițelor și reacțiile autorităților
Reprezentanții asigurătorilor au tras mai multe semnale de alarmă în ultimii ani cu privire la fraudele cu polițe RCA. În esență, este vorba de faptul că, din ce în ce mai mulți șoferi, mai ales cei de transport greu, încheie polițele de asigurare RCA, la mica înțelegere cu un asigurator, după ce are loc un accident cu daune.
„Vedem din ce în ce mai multe cazuri. Șoferii care au provocat accidente încearcă și uneori chiar reușesc să încheie o asigurare la câteva zile după accident. În acest fel este reparată mașina păgubitului. De multe ori este vorba de persoane înțelese cu autorul.
O fac în baza unei polițe RCA, fără ca aceasta să fi existat la momentul accidentului. În general este vorba despre polițe pe termen scurt, o lună sau două. Acesta este și unul dintre motivele pentru care la aceste polițe daunalitatea este mai mare decât la cele pe un an”, spune un specialist din piață.
Genul acesta de fraude aduc pierderi asiguratorilor, iar cei în măsură să acționeze, fie nu au făcut-o până acum, fie reacționează foarte târziu. Fraudele cu polițele RCA de acest fel pun presiune pe asiguratori, mai ales când vine vorba de plata sumelor aferente despăgubirilor.