Senatul a dezbătut, joi, un proiect de lege care prevede majorarea amenzilor pentru nerespectarea normelor în ceea ce privește prevenirea și stingerea incendiilor. Au intrat în discuție majorarea pentru 4 tipuri de sancțiuni, cea mai mare dintre acestea fiind cuprinsă între 7.000 și 12.000 de lei.
Mulți români încă nu știu ce obligații au în cazul producerii unui incendiu. Spre exemplu, nu știu că pot fi sancționați în cazul în care observă un incendiu și nu îl anunță, fie că este vorba despre o clădire în flăcări sau despre vegetația care a luat foc. Mai grav, nu știu că au obligația de a facilita accesul pompierilor la sursele de apă, chiar dacă acestea se află în curțile lor.
Așa se face că pompierii au de multe ori o muncă grea de făcut, iar pagubele produse de indendii devin mai mari decât în cazul în care cetățenii ar fi cooperat și ar fi dat o mână de ajutor.
Pentru a-i conștientiza de gravitatea acestor fapte, Senatul a dezbătut, joi, un proiect de lege care prevede majorarea amenzilor pentru nerespectarea normelor cu privire la prevenirea și stingerea incendiilor.
Astfel, proiectul prevede ca amenda să fie majorată de la 500 – 1.000 de lei la 1.000 -1.500 de lei pentru cei care nu consemnează în actele de închiriere a unui spațiu „răspunderile ce le revin în ceea ce privește apărarea împotriva incendiilor.”
Aceeași sancțiune se aplică și în cazul celor care dețin părți dintr-un imobil și nu vor să coopereze „în vederea asigurării măsurilor de apărare împotriva incendiilor.”
Amenzile ar urma să crească de la 1.001 – 2.500 de lei la 1.501 – 3.000 de lei pentru cei care observă un incendiu și nu îl anunță sau nu fac nimic să îl limiteze.
Cei care nu intervin imediat pentru limitarea și stingerea incendiilor de vegetație riscă amenzi cuprinse între 3.001 și 7.000 de lei (majorare cu 2.000 de lei).
Amenzi de la 7.000 la 12.000 de lei (mai mari cu 2.000 de lei) sunt prevăzute pentru cei care nu permit accesul seviciilor de urgență într-un imobil sau o curte. Cu aceeași sumă ar urma să fie sacnționați și cei care nu permit accesul pompierilor la surse de apă sau materiale care ar ajuta la stingerea incendiului.