Cresc alocațiile şi indemnizaţiile pentru copii? Informații de ultimă oră

Cresc alocațiile şi indemnizaţiile pentru copii? Informații de ultimă oră
De la 1 martie alocațiile și indemnizațiile ar putea fi mărite

Vin vești bune pentru cei mici din partea guvernaților. De la 1 martie alocațiile și indemnizațiile copiilor ar trebui să crească, conform indexării anuale a ratei de inflației, spune legii 263/2010, care prevede această majorare. Legea spune că majorarea se va face în funcție de indexarea anuală Indicelui Social de Referință (ISR) cu 100% din rata inflației, și cum rata inflației a crescut anul trecut, guvernanții vor trebui să recalculeze aceste sume acordate celor mici, și nu numai.

De la 1 martie alocațiile și indemnizațiile ar putea fi mărite

Conform legislației în vigoare, mai exact Legea 263/2010, Indicele Social de Referință, se calculează în raport cu rata de inflație. Conform actului legislativ, indexarea ISR se face anual cu un procent de 100% din rata de inflație. Ținând cont de acești doi factori, este de așteptat ca de la 1 martie indemnizațiile și alocațiilor acordate de de stat celor mici să crească. Legea din 2010 a fost actualizată și modificată printr-o altă lege emisă în 2021, și anume Legea 225/2021, care precizează următoarele:

„Valoarea indicatorului social de referinţă se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă”, se precizează în Legea 225/2021.

Anul trecut, rata de inflație anuale a ajuns la 5,1%, astfel că automat indicele ISR va trebui ca din data de 1 martie a.c. să fie și el majorat, asta traducându-se într-o creștere a sumelor acordate de stat sub forma de indemnizații și alocații. Valoarea actuală a celor două sume este de 500 de lei. Conform calcului, suma ar trebui să crească la aproximativ 525,5 lei.

Se majorează și venitul mediu garantat

Pentru a putea trece la noile sume, guvernanții, conform legislației, vor trebui să majoreze și venitul mediu garantat de stat pentru o familie sau pentru o singură persoană, după cum este stipulat în Legea 416/2001. Astfel că sumele majorate ar trebui să fie, după cum urmează:

  • 148,7 lei (0,283 ISR) pentru persoana singură;
  • 268 de lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;
  • 375,2 lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;
  • 464,5 lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;
  • 553,8 lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;
  •  câte 38,3 lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

Majorări se vor face, tot de la 1 martie, și la sumele acordate de stat sub formă de ajutor de șomaj și banii alocați pentru ajutorul de încălzire, conform Avocatnet.ro.