Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, alături de un sobor de înalți ierarhi, oficiază astăzi Sfânta Liturghia de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva în prezența a mii de credincioși veniți din țară, dar și din străinătate.
Ceremonialul religios este oficiat pe o scenă amenajată special pe pietonalul din fața Catedralei Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
La slujba liturgică sunt prezenţi şi Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Ignatie, Episcopul Huşilor, Lucian, Episcopul Caransebeşului, Antonie, Episcop de Bălţi, Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, informează Agerpres.
De la începutul pelerinajului până în prezent, la racla Sfintei s-au închinat circa 70.000 de pelerini. De asemenea, în curtea Mitropoliei au fost prezenți 5.000 de persoane, iar 2.700 de credincioși ascultă slujba liturgică pe pietonalul din apropierea Catedralei Mitropolitane. Dintre acestea, 700 se află în proximitate și 2.000 în zonele special amenajate cu scaune.
Anul acesta, pentru credincioșii care au venit să se închine la racla Sfintei Parascheva, de hramul acesteia a fost adusă spre închinare și racla cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul. De asemenea, credincioșii care se roagă la moaștele sfinților primesc flori și busuioc din partea preoților.
Acesta este al doilea an consecutiv în care atât pelerinajul cât și hramul Sfintei Cuvioase Parascheva se desfășoară la Iași în condiții de pandemie. Acum se poate închina la moaște orice persoană, în comparație cu anul trecut, când au avut voie doar cei din localitatea de domiciliu sau dacă este vaccinată sau nu.
Anul acesta, singurele restricții au fost purtarea măștii de protecție sanitară și păstrarea distanței fizice. Cei care nu au avut măști, au primit de la voluntarii aflații în zonă. Timp de câteva zile, Iașiul a devenit cel mai mare centru de pelerinaj din țară.
În fiecare an, credincioșii vin să se închine la Sfânta Vineri, așa cum mai este cunoscută în popor. Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, a cărei prăznuire se oficiază pe 14 octombrie. Tot astăzi, circa 250 de lăcașuri de cult din țară prăznuiesc hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.