Creatură uriașă descoperită în adâncul Oceanului Pacific. Arată senzațional și a uimit cercetătorii VIDEO
Pe fundul Oceanului Pacific se găsesc nenumărate secrete. De la epave ale unor vase vechi și până la viețuitoare spectaculoase. Dar noua descoperire, o creatură marină masivă și misterioasă, i-a uimit pe exploratori. Este ceea ce i s-a întâmplat echipajului navei de cercetare în apele adânci din Golful Monterey, California. Echipa a putut observa meduzele fantomă. Oamenii de știință au întâlnit acest animal de aproximativ 100 de ori în ultimul secol.
„Meduzele fantomă” gigantice în apele adânci din Golful Monterey, California
Oamenii de știință care pilotau un submarin de la distanță au filmat imagini hipnotizante cu un prădător fantomă uriaș care se ascundea în apele adânci ale Golfului Monterey, California, în Oceanul Pacific. Meduzele fantomă gigantice, din specia Stygiomedusa gigantea, sunt rare, dar cercetătorii au surprins o astfel de creatur în timp ce plutea cu seninătate.
Cu brațele gurii lungi și catifelate, care o înconjurau, creatura a fost descoperită la o adâncime de 975 de metri de către biologii marini de la Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI).
Aceasta este una dintre cele doar nouă ocazii în care oamenii de știință de la MBARI au observat această una din meduzele evazive de-a lungul miilor de scufundări submarine ale institutului.
„Gelatina fantomă gigantică a fost colectată pentru prima dată în 1899. De atunci, oamenii de știință au întâlnit acest animal doar de aproximativ 100 de ori.”, a declarat MBARI într-un comunicat, conform publicației Live Science.
Meduzele uriașe se numără printre cele mai mari de pe planetă
Spectaculoasa creatură a fost observată în cele mai adânci părți ale tuturor oceanelor lumii, cu excepția Arcticii. Chiar și așa, MBARI spune că observarea creaturii este încă rară. Meduzele de acest tip trăiesc de obicei prea adânc pentru ca oamenii sau submarinele de la distanță să aibă acces.
Clopotul în formă de pălărie de soare are o lățime de peste 1 metru. Brațele gurii sale asemănătoare unei panglici pot ajunge la o lungime de peste 10 metri, a precizat MBARI.
Nu se cunosc prea multe despre meduzele fantomă. Oamenii de știință cred că meduzele fantomă își folosesc brațele pentru a prinde în capcană prada nefericită și a o trage la gură.
Creatura se propulsează prin adâncurile întunecate ale oceanului cu ajutorul unor impulsuri periodice ale capului său portocaliu care strălucește slab.
„Aceste meduze se dezintegrează”
Oamenii de știință foloseau adesea plase de traul pentru a captura creaturi de mare adâncime. Acest lucru era ideal pentru studierea unor creaturi. Dar acest sistem nu este optim și în cazul acestor meduze de adâncime, spun cercetătorii MBARI.
„Aceste plase pot fi utile pentru cercetarea unor creaturi robuste precum peștii, crustaceele și calmarii.
Dar aceste meduze se dezintegrează în gelatină în plasele de traul”, a precizat MBARI.
Meduzele sunt unele dintre cele mai comune creaturi care pot fi găsite în adâncurile mării. Cercetătorii spun că gelatina compresibilă și plină de calmaruri din corpul lor le permite să supraviețuiască la presiuni incredibil de mari.
Cu toate acestea, multe lucruri despre aceste creaturi fără creier rămân de descoperit. S-a presupus cândva că meduzele erau în mare parte lipsite de importanță în ecologia adâncurilor.
Un studiu realizat în 2017 de cercetătorii MBARI a arătat că aceste creaturi sunt de fapt printre cei mai importanți prădători din adâncurile întunecate. Ele concurează cu cefalopodele, precum calmarul, peștii și chiar cu balenele albastre, pentru hrană.