Cozonac pufos care se desface fâșii. Ce ingredient trebuie să adaugi
Cozonacul este bucuria fiecărei sărbători, iar Crăciunul nu ar putea fi complet fără el. Este o tradiție în România și fiecare gospodină are secretele ei pentru a îl prepara. Dacă vrei un cozonac pufos care se desface fâșii, trebuie să înveți câteva trucuri importante. Rețeta nu este deloc grea, însă vei avea nevoie de îndemânare și răbdare.
Secretele unui cozonac delicios
Un cozonac perfect nu este doar rezultatul ingredientelor, ci și al atenției la detalii și a procesului de preparare.
Folosirea ingredientelor de calitate superioară este esențială. Făina de bună calitate, untul gras, ouăle de la găini crescute în mod natural și drojdia proaspătă sunt cheia succesului.
Procesul de framântare este crucial pentru textura cozonacului. Framântarea trebuie să fie suficient de lungă pentru a dezvolta glutenul, dar nu excesivă pentru a evita îngreunarea aluatului.
Citește și: Cu ce se unge cozonacul ca să iasă rumen şi lucios. Nu, nu este vorba despre gălbenuş
Secretul constă în a atinge o consistență elastică și netedă. Ingredientele cât mai grase oferă cozonacului o textură bună: untul gras, laptele gras, ouăle de preferat de țară și lista poate continua.
Drojdia este inima procesului de fermentare. Încălzirea lichidelor în care dizolvi drojdia la o temperatură potrivită este esențială pentru a asigura o creștere optimă. Cel mai bine e să folosești drojdie proaspătă și apoi să lași cozonacul să își dubleze volumul cel puțin o oră într-un loc ferit de curenți și frig.
Nu uita că un cozonac bun este delicios și fără umplutură, așa că trebuie să adaugi aromă în compoziție, rom, vanilie, coajă de portocală confiată, coji de lămâie sau orice alte arome dorești.
Cozonac pufos care se desface fâșii – rețeta
Ingrediente:
- 500 g făină
- 200 ml lapte gras
- 100 g zahăr
- 100 g unt de 82% grăsime
- 3 gălbenușuri proaspete
- 10 g drojdie proaspătă
- Un praf de sare
- Esență de vanilie
- Coajă de la o lămâie
- Nutella
- Nucă măcinată
Încălzește laptele până când îl simți la deget, dar să nu fie prea fierbinte și dizolvă drojdia și o lingură de zahăr în el. Lasă amestecul să stea timp de 10 minute până când începe să se umfle.
Citește și: Cozonac, reţeta moldovencelor. Ingredientul care îl face pufos, aerat. Sigur nu l-ai folosit până acum
Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea, zahărul rămas, untul topit, gălbenușurile, esența de vanilie și coaja de lămâie.
Adaugă amestecul de drojdie în bol și începe să framânți aluatul până când devine neted și elastic. Tot procesul ar trebui să dureze cam 30 de minute sau până obții un aluat suplu.
Acoperă bolul cu ulei și pune aluatul în el, apoi lasă-l să crească timp de 1-2 ore sau până când își dublează volumul.
Împarte aluatul în două părți egale, întinde-le cu făcălețul, adaugă Nutella și nuci și rulează bine ca pe o ruladă. Fă la fel cu cealaltă bucată, apoi împletește-le împreună și pune-le în forma tapetată cu hârtie de copt sau cu făină.
Acoperă cozonacul și lasă-l la crescut 30 de minute. Unge-l cu gălbenuș de ou și presară-l cu zahăr tos, apoi dă-l la cuptorul preîncins la 180 de grade până când devine auriu și s-a copt.
Trucuri pentru un cozonac pufos
Orice ai face, nu tăia cozonacul imediat ce a ieșit din cuptor. Acesta are nevoie să stea măcar 30 de minute să se răcească, pentru că în acest timp el continuă să se coacă pe interior.
Vezi și: Cum faci corect cozonacul zburător. Trucul secret care îți garantează reușita rețetei VIDEO
Doar așa vei obține acele fâșii pufoase când îl vei rupe.
Ca să îți iasă un cozonac super pufos, poți să îl lași să crească mai mult. Cu cât are mai mult aer în el, cu atât va deveni mai pufos.
Un alt truc este să folosești unt de calitate. Asigură-te că are un procent cât mai mare de grăsime sau pur și simplu fă-ți propriul unt acasă pentru rezultate de excepție.
Untul oferă cozonacului acea textură de fâșii separate. Cozonacul trebuie să rămână proaspăt mai multe zile după ce l-ai făcut.
Te-ar putea interesa și: Nu mai pune drojdie în plăcinte, gogoși sau chifle. Ingredientul care le face la fel de pufoase și gustoase
Așa îți dai seama că ai respectat întocmai rețeta. Și dacă nu ai ouă de țară cu gălbenușul portocaliu, un truc interesant este să folosești puțin colorant alimentar galben pentru ca aspectul cozonacului să fie unul deosebit.