Cozonac Panettone fără frământare. Cea mai ușoară rețetă pentru masa de Paște VIDEO
Sigur ai gustat măcar o dată celebrul cozonac italienesc Panettone. Dacă vrei să îl prepari la tine acasă trebuie să știi că nu e deloc greu de făcut.
Cum faci cozonac Panettone fără să îl frămânți
Acest cozonac se poate face și fără frământare și va ieși pufos și delicios de fiecare dată. Vei avea nevoie de un bol și un mixer, dacă nu vrei să amesteci cu o lingură sau un tel.
Iată ingredientele de care ai nevoie pentru a face panettone:
- 260 g de făină;
- 75 g de zahăr;
- 10 g de zahăr vanilat;
- -1 sfert de linguriță de sare;
- 10-11 g de drojdie proaspătă sau 5-6 g de drojdie uscată;
- 1 gălbenuș de ou;
- 15 ml de apă caldă
- 100 ml de lapte
- 100 g de unt
- 1 linguriță de coajă rasă de lămâie sau prtocală
- 150 g fructe confiate
- o lingură de rom sau coniac
- o formă înaltă rotundă
Mod de preparare panettone fără frământare
Pentru acest cozonac, trebuie să dizolvi drojdia și zahărul vanilat în laptele puțin cald. Lasă totul deoparte până se umflă și este gata de folosit. Într-un castron amestecă gălbenușurile, apa caldă, esențele și omogenizează cu un tel.
Cerne făina și adaugă sarea, zahărul și coaja rasă de lămâie sau portocală. Acum, poți adăuga drojdia activată și gălbenușurile frecate. Amestecă totul cu telul până obții un aluat omogen. Apoi, mai frământă cinci minute cu mâna sau cu mixerul și adaugă treptat untul la temperatura camerei. Continuă cu mixarea măcar încă cinci minute după ce ai pus untul.
Apoi, curăță bine marginile cu o spatulă și adu tot aluatul în mijlocul bolului. Unge-l cu puțin ulei și acoperă-l cu folie alimentară și un prosop curată. Lasă-l la dospit cam 1-2 ore.
În acest timp, poți hidrata fructele uscate în lichior sau apă. Strecoară-le și șterge-le apoi. După ce aluatul a crescut, mixează-l încă 6 minute cu mixerul. Va deveni mai puțin lipicios și se va dezvolta glutenul, ceea ce îți va permite să îl modelezi.
Adaugă fructele uscate și încorporează-le în aluat. Pune-l în tava tapetată cu hârtie de copt sau făină și ulei. Acoperă cu un prosop curat și mai lasă-l la crescut încă 1 oră. Unge suprafața cu gălbenuș de ouși apoi presară zahăr pe deasupra.
Pune-l la cuptor la 170 de grade și lasă-l să se rumenească bine. Poți face testul cu scobitoarea. Are nevoie cam de 40 de minute, în funcție de cuptor.
Lasă-l apoi la răcit în tavă și abia după 30-40 de minute poți încerca să îl scoți. Îl poți decora cu zahăr pudră sau poți să îl glazurezi cu ciocolată.