Cozonac fără frământare, rețeta pentru începători. Nicio gospodină nu dă greș, iese pufos și cu un gust divin 

de: Anca Lupescu
30 04. 2024

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paște, însă acest desert tradițional nu trebuie să îți ia o zi ca să îl prepari. Există rețete foarte simple, inclusiv de cozonac fără frământare, în care tot ce trebuie să faci este să pui ingredientele împreună, să le amesteci și să lași aluatul să crească singur. Apoi, umplutura este la alegerea ta și poți face combinații între mac, rahat, nucă, stafide și cacao. Poți să optezi și pentru cremă de ciocolată sau cremă de fistic, dacă vrei un cozonac mai special.

Cum prepari cozonac – cea mai ușoară rețetă

Această rețetă de cozonac fără frământare este ideală pentru începători. Tot ce trebuie să faci este să aduni toate ingredientele, să le pui rând pe rând împreună, să omogenizezi și apoi să lași aluatul să crească la un loc călduț fără curenți de aer. 

Vezi și: Câţi cozonaci ies dintr-un kilogram de făină. Calculul patiserilor în funcţie de tăvile folosite

Locul în care aluatul crește trebuie să fie călduț și coca trebuie acoperită cu folie alimentară și un prosop curat. 

Iată ce ai nevoie pentru această rețetă:

  • 1 kg făină 000
  • 500 ml lapte 
  • 100 ml lapte pentru dizolvat drojdia
  • 150 gr zahăr
  • 100 gr unt topit
  • 50 gr drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri de ou
  • 1 ou întreg pentru uns
  • 5 linguri de ulei
  • 1 esență de vanilie
  • Coaja rasă de la o portocală 
  • Un praf de sare.
  • Ingrediente pentru umplutură 
  • 250 g miez de nucă
  • 150 g zahăr
  • 50 gr stafide
  • 5 albușuri de ou
  • 2 linguri de cacao
  • 1 esență de rom

Cozonac fără frământare – cum îl prepari

Începi prin a amesteca făina și sarea într-un bol. Topim untul și îl lăsăm să se răcească. Încălzim ușor laptele și îl amestecăm cu zahărul, coaja de portocală și esența de vanilie. Amestecăm până când zahărul se topește complet.

Vezi și: Cea mai căutată rețetă de cozonac fără aluat. E gata în 20 de minute, iese o bunătate

În alt bol, punem drojdia și aproximativ 100 ml de lapte în care am dizolvat o lingură de zahăr și două linguri de făină. Amestecăm bine până când drojdia se dizolvă complet și obținem o compoziție omogenă. Lăsăm deoparte să se odihnească până când începe să crească.

Într-un alt bol, separăm gălbenușurile de albușuri și le amestecăm cu 5 linguri de ulei și untul topit. Încorporăm treptat compoziția de drojdie, laptele îndulcit și apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit în bolul cu făină.

Amestecăm totul foarte bine până obținem un aluat omogen și ușor elastic. Ungem aluatul cu puțin ulei și acoperim vasul cu un prosop, apoi îl lăsăm într-un loc călduț, ferit de curent de aer, până când își dublează volumul sau pentru 1-2 ore.

Pentru umplutură, batem albușurile spumă și adăugăm treptat zahărul până obținem o bezea. Amestecăm bezeaua obținută cu restul ingredientelor pentru umplutură.

După ce aluatul a crescut suficient, îl împărțim în 4 bucăți egale. Întindem fiecare foaie de aluat, apoi întindem umplutura de nucă pe întreaga suprafață, rulăm ușor și procedăm la fel și cu următoarea foaie de aluat.

Vezi și: Cozonac fără frământare, reţeta care face furori în România. Iese pufos, aerat şi cu un efort mic! Doar aşa îl vei face şi tu de acum

Împletim ușor cele două foi de aluat și punem cozonacul rezultat în tavă, pe care am tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt. 

Ungem cozonacii cu ou și presărăm puțin zahăr deasupra. Lăsăm cozonacii în tavă pentru 30-40 de minute, apoi îi punem în cuptorul preîncălzit pentru 50 de minute, la 160 de grade Celsius.