Te pregătești pentru masa organizată de Paște? Playtech Știri îți dezvăluie secretele patiserilor pentru cel mai bun cozonac. Calculul celor experimentați în domeniu îți arată câtă făină să folosești, în funcție de câți cozonaci vrei să pui pe masă. Câte deserturi poți prepara din 1 kilogram de făină.
Principala vedetă de pe mesele pregătite pentru sărbătorile pascale este cozonacul, o pâine cu ouă, dulce, care în unele cazuri poate fi decorată cu simboluri tradiționale. De obicei, dacă timpul le permite, gospodinele duc desertul la biserică, la sfințit, pentru a fi binecuvântat.
Să pregătești cozonac pentru masa de Paște nu este deloc dificil. Ai nevoie de ingredientele prezentate în rețetă și trebuie să respecți modul de preparare din ea. Există însă, unele secrete de care trebuie să ții cont pentru a obține un rezultat perfect. Iată despre ce este vorba!
Unele gospodine prepară cozonac adăugând în aluat coajă de lămâie și/sau portocală. Aceasta poate fi pregătită din timp, fiind nevoie să o și răzuiești. Se dă pe răzătoare doar partea colorată a cojii, nu partea albă. Altfel, desertul va fi amar.
Până la momentul preparării, păstrează drojdia într-un recipient ermetic și în frigider. Căldura, umiditatea și aciditatea pot împiedica creșterea aluatului cozonacului.
Depozitează corect făina folosită pentru pregătirea compoziției pentru aluat, astfel încât să nu se strice, este un alt sfat oferit de patiserii cu experiență.
Aici intervine problema cantității. În funcție de făina pe care o folosești, poți prepara mai mulți sau mai puțini cozonaci. De regulă, dintr-un kilogram de făină poți să prepari doi cozonaci de mărimi mari. Dacă tăvile sunt mici, dintr-un kilogram de făină pot fi preparați chiar și trei cozonaci.
În ciuda credințelor comune, în aluatul cozonacului poți să folosești orice tip de lapte: integral, degresat, cu conținut mic sau mare de grăsime și altele. La nevoie, laptele poate fi înlocuit cu apă și lapte praf degresat sau cu lapte de soia.
Folosește apă îmbuteliată în loc de apă de la robinet pentru a prepara cozonac pentru masa de sărbători pascale. Unele particule din apa de la robinet pot să reducă puterea substanțelor din drojdie și astfel, riști ca aluatul să nu mai crească.