Corupție la Casa Județeană de Pensii din Sibiu. Ce șpăgi s-au dat pentru invaliditate
Un nou caz de corupție la Casa Județeană de Pensii din Sibiu. Ce șpăgi colosale trebuia să dea românii care voiau să iasă la pensie pentru invaliditate, deși aveau toate actele în regulă. Au început imediat perchezițiile, după ce doi membri ai unui Cabinet de Expertiză Medicală au făcut plângeri.
Un medic și o asistentă din Sibiu, acuzați de corupție
Pe data de 30 octombrie, Casa Județeană de Pensii Sibiu a fost supusă unor percheziții desfășurate de către echipa anticorupție. Vizita anchetatorilor a avut loc după ce doi membri ai unui Cabinet de Expertiză Medicală au făcut plângeri.
Sunt vizate două persoane, un medic și o asistentă medicală, care activează în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală nr. 3 din Mediaș, parte a Casei Județene de Pensii Sibiu.
Cele două cadre medicale sunt suspectate de acte de corupție. Din investigații rezultă că aceștia erau implicați în primirea de bani și cadouri în schimbul facilitării procesului de obținere a pensiilor de invaliditate sau a revizuirii periodice a documentației aferente acestora.
Aceștia cereau sume de bani pentru serviciile pe care le prestau, deși erau parte din atribuțiile lor de serviciu. Primeau bani și cadouri de la cei care voiau să iasă la pensie pentru bolile de care sufereau.
„În data de 30 octombrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor de la judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu, se efectuează percheziții la trei locații de pe raza municipiului Mediaș și respectiv Orăștie.
Perchezițiile au fost dispuse în legătură cu săvârșirea unor fapte de corupție de către un medic și un asistent medical din cadrul Casei Județene de Pensii Sibiu, Cabinetul de Expertiză Medicală nr. 3 Mediaș”, a precizat prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Mihaela Ruginosu.
Ce tarife aveau cadrele medicale pentru șpagă
Ofițerii de poliție judiciară din Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Sibiu, sub supravegherea unui procuror desemnat în caz, au efectuat percheziții după ce au obținut autorizația de la judecătorul de drepturi și libertăți al Tribunalului Sibiu.
Te-ar putea interesa și: Ce șpagă a dat un pacient pentru a se interna într-un spital din România: „A făcut un semn scurt”
Acești doi indivizi sunt suspectați că, în intervalul iunie-octombrie, au primit sume de bani sau produse alimentare, cuprinse între 500 și 2000 de lei, pentru a îndeplini anumite obligații din sfera lor profesională, cum ar fi facilitarea procesului de obținere a unei pensii de invaliditate.
Procurorii au decis să continue investigațiile într-o anchetă penală pentru nouă capete de acuzare de luare de mită pentru medic și opt pentru asistentul medical. Mita ajungea chiar și la 2000 de lei pentru o singură persoană, în fiecare lună.
„În cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cei doi suspecți cu privire la săvârșirea a nouă și, respectiv, opt infracțiuni de luare de mită.
Astfel, în perioada iunie – octombrie 2023, cadrele medicale au primit sume de bani cuprinse între 500 de lei și 2.000 lei, precum și produse alimentare, în legătură cu îndeplinirea unor îndatoriri ce intrau în atribuțiile lor de serviciu, respectiv pentru obținerea pensiei de invaliditate sau pentru revizuirea periodică a documentației de către persoanele care beneficiau de această pensie”, arată ancheta.
Ce avere avea un psihiatru șpăgar din Sibiu
Unul dintre conducătorii medicali de la Secția de Psihiatrie din Sibiu este implicat într-un caz de acuzații privind corupția, iar săptămâna trecută au avut loc percheziții în două locații din oraș. Este suspectat că ar fi primit bani și diverse bunuri, atât alimentare cât și nealimentare, de la pacienți.
Vezi și: Ce spune Alexandru Rafila despre medicii care primesc șpagă: „Nu pot să am niciun fel de respect”
În intervalul februarie-iulie 2023, medicul a primit sume cuprinse între 200 și 500 de lei, alături de produse alimentare și nealimentare, ca o parte a îndeplinirii responsabilităților sale de serviciu, în special prin actele medicale în domeniul psihiatriei.
Conform declarației de avere din iunie 2023, Zaharia a obținut în 2022 un salariu mediu lunar de aproximativ 19.500 de lei, net. În declarația sa sunt menționate trei vile, două situate în Vrancea și una în Sibiu, alături de un apartament de 105 metri pătrați, localizat și el în Vrancea, dobândit prin moștenire.
De asemenea, medicul deține un Mercedes din 2007 și un altul din 2018. Investițiile financiare și conturile bancare în diverse valute totalizau aproximativ 360.000 de lei, semn că tehnicile sale ilegale au îmbogățit-o pe celebra doctoriță.