Coronavirus, urgență internațională: decizia îngrijorătoare a Organizației Mondiale a Sănătății

Coronavirus, urgență internațională: decizia îngrijorătoare a Organizației Mondiale a Sănătății

Coronavirus pare să fie mai periculos decât s-a estimat inițial, iar amploarea modului în care se extinde este terifiantă pentru autorități. Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat virusul ca fiind o urgență internațională.

În doar câteva săptămâni, coronavirus a provocat foarte multe decese, iar cazuri de oameni infectați au fost depistate în 18 țări. Organizația Mondială a Sănătății sau World Health Organization nu mai putea ignora gravitatea fenomenului care tinde să devină unul global. Din acest motiv, după aproximativ o săptămână de dezbateri pa marginea subiectului, cea mai importantă autoritate medicală internațională a luat o decizie foarte importantă legată de clasificarea infecției.

oms who

În urmă cu mai puțin de 24 de ore, coronavirus a devenit urgență internațională, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Decizia radicală a fost luată după ce a devenit evident că epidemia din China s-a extins deja prea mult în diverse colțuri ale lumii, într-un ritm prea alert, încât să fie considerat un virus obișnuit, fie el și mortal.

Conform ultimelor statistici, care devin nule de la o oră la alta, sunt înregistrate persoane infectate cu coronavirus în cel puțin 18 țări. Din acest motiv, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunțat decizia detaliată mai sus după o întâlnire a Comitetului de Urgență din cadrul OMS. Acesta este format din experți independenți, în contextul dovezilor în creștere privind răspândirea maladiei în cel puțin 18 țări.

Ca referință, pe parcursul zilei de joi, numărul deceselor provocate de coronavirus la nivel internațional a ajuns la 170. Virusul a ajuns în India și Filipine în ultimele zile, iar într-o situație foarte dificilă se află 7000 de turiști. Aceștia sunt blocați pe o navă de croazieră din Italia, din cauza a doi chinezi aflați printre pasageri care au prezentat simptome ale infecției.

Nici americanii nu sunt foarte liniștiți pe marginea acestui subiect. Pe parcursul zilei de joi, autorităţile americane au raportat primul caz de transmitere a noului virus gripal de la o persoană la alta în Statele Unite. Soţul unei femei de 60 de ani care a contractat noul coronavirus din China a fost infectat la întoarcerea sa în Chicago, au anunţat autorităţile sanitare americane, citate de AFP. ”Ştim că acest lucru poate părea îngrijorător, însă ‘riscul imediat pentru americani este scăzut”, a declarat Robert Redfield, directorul Centrului de Prevenirea şi Control al Bolilor din SUA, subliniind că este vorba despre o contaminare între soţi.