Țara care și-a mai băgat un președinte la închisoare pentru corupție

Autor: Redacția - 05.10.2018, 15:58

Dosarul unui fost președinte sud-coreean a fost finalizat și s-a dat verdictul: 15 ani de închisoare. Acuzațiile sunt de corupție și deturnare de fonduri.

Lee Myung-bak este al patrulea fost președinte sud-coreean care a fost trimis la închisoare pentru fapte de corupție. Acesta face parte dintr-o serie întreagă de politicieni de prim rang şi lideri din domeniul afacerilor închişi pentru fapte de corupţie.

Lee a fost găsit vinovat că a primit mită de la grupul Samsung în schimbul grațierii lui Lee Kun-hee, președintele companiei. Acesta a fost condamnat pentru evaziune fiscală.

Lee s-a declarat întristat de aceste acuzaţii. El spune că l-a graţiat pe patronul Samsung, la acea vreme membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), pentru a putea duce la capăt pregătirea în vederea obţinerii Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2018.

Samsung a negat aceste acuzaţii, după cum informează News.ro.

Fostul preşedinte a fost găsit, de asemenea, drept proprietarul real al DAS, o societate de piese de mașini. Prin compania asta a a deturnat 18,5 milioane de euro. A afirmat despre ea că aparținea fratelui său. În plus, Lee Myung-bak va trebui să plătească și o amendă în valoare de 10 milioane de euro.

În poate cel mai răsunător caz de corupție din Coreea de Sud, fosta președintă a țării a fost condamnată la închisoare pentru 25 de ani. Motivul ar fi o serie de șpăgi luate de la corporații printre care și Samsung.

Autor: Diana Radu

Sursa: News.ro

Citește și...