11 apr. 2022 | 10:37

Copilul tău are febră și pete roșii sau vișinii pe piele? Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă

Sănătate
Copilul tău are febră și pete roșii sau vișinii pe piele? Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă
Febră și erupții cutanate la copii mici

Copiii mici pot avea adesea febră atunci când nu se simt bine. Chiar și atunci când sunt răciți sau au o altă boală minoră. Mai multe boli comune ale copilăriei, inclusiv rozaceea și scarlatina, pot provoca apariția unei erupții cutanate după ce trece febra. Febra nu este o boală, ci un semn că sistemul imunitar al organismului luptă împotriva unei infecții. Organismul își crește temperatura internă pentru a lupta împotriva bacteriilor sau a virusurilor invadatoare. În aceste zile, spune medicul Mihai Craiu, tot mai mulți copii sunt aduși la sencțiile de urgență cu astfel de simptome. În același timp, medicii de familie spun că nu mai fac față acestor cazuri, care s-au înmulțit în această perioadă. Mihai Craiu, medic pediatru, face anumite recomandări părinților care au copilași cu aceste simptome.

Febră și erupții cutanate la copii mici

Mulți copii fac febră și erupții cutanate, coșuri sau pete roșii, sau ambele, în același timp. Acesta ar putea fi un semn al unei infecții contagioase. Cele mai multe dintre aceste infecții sunt cauzate de viruși și durează câteva zile.

Ele dispar de la sine și nu au efecte pe termen lung. Cele mai frecvente infecții sunt rozaceola și boala mâinilor, picioarelor și gurii. În general, acestea nu necesită tratament. Există, de asemenea, și scarlatina, dar aceasta apare rar la copiii sub doi ani.

Datorită programelor de vaccinare, rujeola, rubeola, varicela și anumite forme de meningită sunt acum foarte rare. Un copil cu febră și erupție cutanată poate fi contagios. Pentru informații despre cum să preveniți transmiterea infecțiilor către alte persoane, medicii recomandă să mergeți la un consult pediatric.

Prezența unei erupții cutanate, de exemplu, coșuri sau pete roșii pe piele, cu febră nu indică neapărat o boală gravă. De obicei, este mai bine să luați în considerare starea generală a copilului decât prezența unei erupții cutanate sau cât de mare este febra. Urmăriți îndeaproape comportamentul copilului dumneavoastră și orice alte simptome. Consultați imediat un medic sau duceți-vă copilul la urgență dacă starea generală a copilului dumneavoastră se deteriorează.

Mihai Craiu: „Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii”

Se pare că genul acesta de simptome sunt din ce în ce mai dese la copii, în utima vreme. Medicul Mihai Caiu a tras un semnal de alarăm pe această temă, scriind pe pagina sa de facebook că „sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii”.

Același medic mai spune că în cazul în care apar pe corpul coilașilor mici pete de culoare roșie sau vișinie, și nu dispar în timp, înseamnă că este vorba de o infecție mai puternică, Mihai Craiu spând că ar putea fi vorba de meningită sau chiar septicemie. În aceste situații, medicul recomandă ca părinții să să meargă la medicul de familie, sau chiar la spital.

„Un semn pe care ar trebui să îl știe toți părinții! Acum în România sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii. Telefonul sună la ambulanță continuu. Medicii de familie răspund unui număr mult mai mare de apeluri decât de obicei.

Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dvs. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături în jet, fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă îi bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112.

Sau să mergeți imediat la spital. Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil…”, spune medicul pediatru Mihai Craiu.

Numărul cazurilor de astfel de erupții, spun și medicii de familie, s-a înmulțit în ultima perioadă, iar medicii din spitale spun că, de asemenea, secțiile de urgență sunt pline de cazuri cu astfel de probleme de sănătate.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cine este Aura Şova, de fapt. A primit trofeul „Vocea României” de la Lara Fabian
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Pensionarii care primesc PENSII DIFERITE de la 1 ianuarie
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro