Copiii sunt afectați din cauza războiului din Ucraina?! Explicația unui psiholog român (exclusiv)

Copiii sunt afectați din cauza războiului din Ucraina?! Explicația unui psiholog român (exclusiv)
Copiii sunt afectati din cauza razboiului din Ucraina Explicatia unui psiholog roman (1)

Copiii sunt poate cei mai afectați de războiul din Ucraina. Imaginile pe care le văd fie la televizor, fie în mediul online cu scenele tulburătoare ale conflictului, dar și discuțiile pe care le poartă părinții în prezența lor pe marginea acestui subiect îi pot afecta din punct de vedere psihologic, creându-le traume ce cu greu pot fi combătute. De aceea, specialiștii vin cu o serie de recomandări care să îi ajute pe cei mici să treacă cu uișurință peste aceste momente.

Cât de afectați sunt copiii de războiul din Ucraina

Chiar dacă nu suntem implicați direct, războiul ne poate afecta pe toți în mod special la nivel psihologic. Teama că ce trăiesc acum ucrainenii am putea trăi și noi este tot mai mare pe zi ce trece. Românii fac cozi uriașe la serviciul de pașapoarte în ideea în care, în eventualitatea unui conflict asemănător cu cel din Ucraina, să poată pleca din țară indiferent de destinație.

Însă de pe urma acestui conflict cel mai mult au de suferit copiii. După doi ani de pandemie în care vieților lor au fost bulversate total, războiul de la granița de nord a României adâncește și mai mult temerile din sufletul micuților.

Copiii din întreaga lume sunt afectați. Aceste suflete frumoase de copii sunt afectate și doborâte sub această seceră a războiului. O să existe traume psihologice de viitor din cauza acestui război, traume pe care copiii noștri o să le simtă și o să le trăiască, poate chiar toată viața”, a declarat psihologulCarmen Stanciu pentru Impact.ro.

Specialistul atrage atenția asupra faptului că imaginile pe care le văd la televizor și discuțiile dintre părinți pe seama acestui subiect cu ei de față le pot provoca traume pe viață celor mici.

Se pot naște frici, tulburări de anxietate, neîncredere de sine în ei și viitor. Categoric copiii or să fie marcați pe viață. Dacă nu se oprește cât mai repede, toți ne rugăm pentru pace, copiii o să sufere din toate punctele de vedere. Este important ca ei să crească într-un climat liniștit.

În toate casele se discută despre acest război, astfel că micuții se întreabă ce se întâmplă. Fac o recomandare: atenție la ce se discută în media, știrile sunt marcante pentru noi toți. Copilul trebuie să crească într-un mediu plin de pace, cu jucării, baloane, petreceri, însă el vede doar imaginile respective, care pot să rămână pe viitor în retina psihologică. Este dureros”, a transmis Carmen Stanciu.

Citește și: „Test IQ rapid din 3 întrebări. Doar 17% dintre studenţii universităţilor de renume îl rezolvă”

Recomandările specialistului

Pentru a proteja copiii de efectele nocive ale războiului asupra psihicului lor, Carmen Stanicu face câteva recomandări. O comunicare eficientă și timpul mai îndelungat pe care îl petrecem cu ei decât în mod normal sunt cheia pentru a îi feri de consecințe negative. Însă mai sunt și alte metode.

În primul rând, să fie atenți la nevoile copiilor, să petreacă mai mult timp ca înainte cu micuții lor. Aceasta este o problemă universală. Trebuie clădită o comunicare eficientă și emoțională. Apoi, să fie întărită încrederea de sine, să fie valorizați, îmbărbătați, să nu fie hrănite fricile.

În cazul în care micuții pun întrebări, să le răspundă, dar să nu dramatizeze mai mult decât permite situația. Le recomand din tot sufletul și terapie, consiliere prin artă, dezvoltare personală, copiii pot să facă tot felul de workshop-uri. Dacă micuții sunt încărcați cu grijile, ei vor primi un bagaj toxic de dus pe viață. În casă trebuie conturat un ambient plăcut, vesel, cu jocuri, iar copiii trebuie să fie desprinși de toate device-urile online”.

Citește și: „Psihiatru român, previziuni sumbre în urma analizei profilului psihologic al lui Vladmir Putin. Care ar putea fi următoarea mișcare a tiranului de la Kremlin