Copiii care se nasc în avion. Cetățenia pe care o primesc, ce se întâmplă în acest caz bizar

Copiii care se nasc în avion. Cetățenia pe care o primesc, ce se întâmplă în acest caz bizar
Ce cetatenie primesc copiii care se nasc in avion

Cazurile copiilor care se nasc în avion. Ce cetățenie primesc aceștia oare? Există astfel de cazuri în lume, ele sunt rare, ce-i drept, iar asta pentru că în ultimele luni de sarcină, călătoria cu avionul nu este recomandată. Cu toate acestea, au existat situații când un copil a venit pe lume mai repede decât se preconiza, chiar în timpul unui zbor cu avionul. Ce s-a întâmplat după aceea?

Ce cetățenie primesc copiii care se nasc în avion

Înainte de a explica ce se întâmplă din punct de vedere al cetățeniei unui copil care s-a născut în timpul unui zbor cu avionul al mamei, să amintim de cazul lui Debiie Owen, care, în anul 1990, a născut într-un avion al companiei British Airways, ce zbura pe ruta Ghana Marea Britanie.

I-a pus fiicei sale numele Shona Kirsty Yves, chiar inițialele de la cuvântul „SKY”, tradus „cer” în limba română. Shona a crescut și a ales să lucreze în industria de turism, foarte interesată fiind apoi de fenomenul „copiilor născuți în avion”. La graniță, vameșii care îi verifică documentele sunt uimiți când văd că, în pașaportul ei, la locul nașterii, este scris „născută într-un avion”.

Povestea Shonei este însă rară, întrucât companiile aeriene au reguli menite să protejeze femeile gravide și să împiedice o evantuală naștere la altitudine.

Cele mai multe companii le permit femeilor gravide să călătorească până la în cea de-a 36 săptămână de sarcină, iar din cea de-a 28-a săptămână femeia însărcinată trebuie să prezinte un document semnat de un medic în care este menționată și data orientativă la care se așteaptă ca femeia gravidă să nască, o sarcină obișnuită având 40-42 de săptămâni.

Regulile se pot schimba de la un stat la altul

Însă o situație care se creează în cazul copiilor născuți în avion este naționalitatea. Iar legile statului variază în această privință. În Marea Britanie, cetățenia nu este acordată automat celor care se nasc pe teritoriul acestei țări sau în spațiul aerian al ei.

Dar în cazul SUA, chiar dacă un copil se naște în apele teritoriale ale SUA sau în spațiul său aerian, copilul este declarat automat cetățean american. Părinţii unui copil care s-a născut la bordul unei aeronave pot solicita patru tipuri de cetăţenie:

  • cetăţenia ţării în al cărei spaţiu aerian a avut loc naşterea
  • cetăţenia ţării în care urmează să aterizeze aeronava
  • cetăţenia statului de origine al companiei aeriene
  • cetăţenia pe care o au părinţii nou-născutului

Chiar și așa, regulile se pot schimba însă de la un stat la altul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI