Controverse despre purtarea măștilor de protecție. OMS: ”Păstrați-le pentru personalul medical!”

Controverse despre purtarea măștilor de protecție. OMS: ”Păstrați-le pentru personalul medical!”
Controverse despre purtarea măștilor de protecție. OMS: ”Păstrați-le pentru personalul medical!”

OMS (Organizația Mndială a Sănătății) a declarat că măștile chirurgicale trebuie rezervate personalului medical, însă a decshis calea spre utilizarea extinsă a măștilor, chiar și artizanale, de către marele public, cu scopul de a limita răspândirea noului coronavirus, anunță Reuters.

Controverse despre purtarea măștilor de protecție

Un responsabil OMS a precizat pentru presă că transmiterea pe cale aeriană a virusului ar putea să fi afectat peste un milion de persoane în lume, ucigând 50.000 de persoane de la înregistrarea primelor cazuri în decembrie în China.

Însă principalul vector de transmisie îl constituie persoanele bolnave care tușesc, strănută, își suflă nasul și contaminează astfel suprafețe și alte persoane.

„Trebuie să rezervăm măștile medicale și chirurgicale persoanelor din prima linie. Dar ideea de a utiliza măști care protejează căile respiratorii și gură pentru a împiedică tusea sau răsuflarea să răspândească boală în mediul înconjurător și spre alții nu este o idee rea în șine”, a precizat medicul Mike Ryan, expert OMS în situații de urgență, în cadrul unei conferințe de presă.

Măsuri de protecție

În Statele Unite ale Amercii, Anthony Fauci, medic și director al Institutului național pentru bolile alergice și infecțioase, responsabil de coordonarea luptei împotriva coronavirusului a menționat că americanii ar trebui să-și acopere gura și nasul în timpul ieșirii lor în public și că ei trebuie să rămână în izolare, cât mai mult timp posibil.

Jeorome Salomon, în Franța, director general în Ministerul Sănătății a precizat la rându-i că  „noțiunea de acces general la o masca în publicul larg sau alternativ poate fi încurajată”, apreciind că aceste măști nu înlocuiesc „gesturile bariere” precum spălarea frecvență a mâinilor și distanțarea socială.

Aceasta este o poziție împărtășită de Mike Ryan de la OMS, recunoscând existența unei dezbateri „foarte importante și sănătoase” asupra generalizării purtării măștilor.

„Această poate avea loc în circumstanțe în care utilizarea măștilor-fie că sunt făcute acasă sau fabricate din pânză la scară unei comunități-poate participă la răspunsul global și complet față de această maladie”, a replicat acesta.