Contractele de chirie, la control! Ce riscă chiriașii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin
Agenții de poliție au dat startul controalelor la chiriași în București. Demersurile ar urma să se extindă și în alte orașe ale țării. Chiriașii trebuie să prezinte autorităților locale contractele de comodat sau de chirie. Ce riscă persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate.
Polițiștii din București verifică contractele de chirie
Locuitorii din București vorbesc despre debutul unei acțiuni de control efectuată de agenții de poliție în cazul chiriașilor. Polițiștii locali merg din ușă în ușă și solicită locatarilor să le prezinte documentele reprezentând contracte de comodat, de chirie sau acte de proprietate, în funcție de caz.
Autoritățile locale identifică astfel cine stă în chirie, fără să declare acest lucru la stat. Persoanele aflate într-o astfel de situație primesc, în primă fază, un avertisment. Chiriașii vor trebui să încheie un contract de chirie cât mai rapid posibil, pe care să-l declare, de asemenea, la autoritățile fiscale.
Contract de comodat versus contract de chirie
Potrivit informațiilor comunicate în spațiul public, astfel de controale urmează să fie efectuate și în alte mari orașe din România. Acțiunile de control vor avea loc în mai multe etape. Dacă locatarii nu vor respecta regulile stabilite prin lege nici după primirea avertismentului, se vor aplica sancțiuni.
Citește și: Câte persoane pot sta la aceeași adresă. Acesta este numărul maxim, de fapt
Locuitorii din București au explicat presei centrale că agenții de poliție i-au informat că trebuie să aibă obligatoriu un contract de comodat sau de chirie și să obțină viză de flotant. Contractul de comodat nu trebuie declarat la ANAF, ci doar prezentat în cazul unui control, spre deosebire de cel de chirie.
În cât timp trebuie schimbată adresa din buletin
În altă ordine de idei, locatarii din București au fost informați de către agenții de poliție că trebuie să își facă și viză de flotant, potrivit Antena 3. Pe data de 10 iunie 2023 a intrat în vigoare o nouă lege, care stabilește că aceste persoane trebuie să își facă mutația în termen de 15 zile.
Noua lege arată că, în termen de 15 zile, locatarul trebuie să facă cerere la autoritățile locale pentru schimbarea actului de identitate, în cazul modificării domiciliului. Dacă noile prevederi legale nu sunt respectate, chiriașul primește în primă fază un avertisment.
Cât costă amenda pentru nedeclararea domiciliului
Citește și: Cine plătește reparațiile la apartamentele luate cu chirie. Legea este clară
În urma unui control repetat, în cadrul căruia se constată că același locatar nu a respectate noile reglementări, se aplică o sancțiune financiară ce poate varia între 40 și 80 de lei.