Constituția României: Ce sunt alegerile anticipate și cum se organizează. PSD ar fi sau nu afectat de această procedură
Alegerile anticipate semnifică o formă de alegeri ce sunt organizate înainte ca termenul mandatului parlamentar obișnuit să expire. Cea mai importantă condiție pentru a fi organizate alegerile anticipate o reprezintă dizolvarea Parlamentului. De regulă, acest lucru se face și la inițiativa șefului statului, dar poate fi aplicată și de liderul Guvernului.
Constituția României: Ce sunt alegerile anticipate și cum se organizează
Ludovic Orban a anunțat în această vineri că în urma unei întâlniri oficiale cu președintele Klaus Iohannis, cei doi au decis declanșarea procedurilor pentru organizarea de alegeri anticipate. „O spun clar, președintele României și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să declanșăm alegeri anticipate”, a anunțat primul ministru Orban, potrivit Digi24.
Explicația premierului pentru un astfel de demers a fost cea că se dorește ca românii să nu mai fie conduși de PSD, care acționează precum o frână în Parlament. Singura soluție valabilă găsită a reprezentat organizarea de alegeri anticipate, în apropierea celor locale, ce ar trebui să aibă loc în luna mai din acest an.
Expresia de alegeri anticipate mai poate fi întâlnită și atunci când sunt convocate alegeri prezidențiale, înainte ca mandatul unui președinte să expire la termen. De regulă, procedura e aplicată dacă intervine un deces, o demisie, fie o demitere din funcție. Totodată, pentru a putea fi declanșate astfel de alegeri, trebuie să existe un acord între președinte, primul ministru desemnat și Parlament.
În art.89 din Constituția României mai este specificat și că alegerile anticipate pot fi organizate dacă:
„(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. (2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență.”
PSD ar fi sau nu afectat de această procedură?
Dacă în prezent ar fi organizate alegeri parlamentare în România, PSD ar fi afectat de procedură, pentru că în deține doar 18% din susținerea alegătorilor, aflându-se în lipsa unei majorități. În plus, PNL a crescut în intențiile de vot ale românilor, după cum o arată un sondaj realizat pentru Europa FM. Astfel că, 45% dintre cei care s-ar prezenta la vor ar pune ștampila pe PNL, iar procentul liberalilor este dublu față de cel din urmă cu un an.