11 oct. 2024 | 16:29

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii pentru a merge în SUA chiar dacă nu mai au nevoie de vize. Documentele obligatorii

News
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii pentru a merge în SUA chiar dacă nu mai au nevoie de vize. Documentele obligatorii
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii pentru a merge în SUA

România este pe cale să atingă un nou prag important în relația cu Statele Unite, odată cu perspectiva ridicării vizelor pentru cetățenii români începând cu primăvara anului 2025. Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, a declarat recent că românii vor putea călători fără viză în SUA începând cel mai probabil din martie sau aprilie 2025, în cadrul programului Visa Waiver. Această măsură va facilita accesul românilor în SUA, aducând numeroase beneficii economice și sociale pentru ambele țări, însă vor exista, în continuare, anumite cerințe obligatorii pentru călătorii fără viză.

România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru programul Visa Waiver

Ambasadorul Muraru a subliniat că România îndeplinește toate condițiile tehnice necesare pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver (VWP), care permite cetățenilor țărilor eligibile să călătorească în Statele Unite pentru turism sau afaceri, fără a necesita o viză, pentru o perioadă de până la 90 de zile. Totuși, chiar și după ridicarea vizelor, cetățenii români care vor dori să viziteze Statele Unite vor trebui să respecte anumite reguli stricte.

„Primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil în prima parte a anului viitor. A călători fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei țări. Vor exista beneficii importante pentru noi. Călătorind mai ușor, românii vor construi mai multe punți și vor putea impulsiona astfel comerțul sau investițiile. De asemenea, ne așteptăm să avem curând mai multe curse aeriene directe între România și America”, a explicat Muraru într-un videoclip postat pe rețelele sociale.

Condiții obligatorii pentru călătoriile fără viză în SUA

Chiar și după acceptarea în programul Visa Waiver, românii vor trebui să îndeplinească anumite criterii. În primul rând, fiecare cetățean care dorește să călătorească fără viză va trebui să obțină o aprobare prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), un proces simplu, care se poate efectua online înainte de plecare. ESTA verifică eligibilitatea călătorilor și este obligatoriu pentru toți cei care intră în SUA în baza programului Visa Waiver.

De asemenea, un alt document esențial va fi pașaportul electronic, care trebuie să fie valid pentru cel puțin 90 de zile de la data intrării în SUA. Dacă pașaportul nu este valabil pentru întreaga durată a șederii, călătorul va trebui să părăsească țara până la expirarea pașaportului.

Călătorii vor putea petrece în SUA o perioadă de maximum 90 de zile, cu scopuri bine definite, cum ar fi turismul, vizitarea rudelor sau prietenilor, participarea la competiții de amatori sau la evenimente culturale care nu implică remunerare. Intrarea în Statele Unite va putea fi făcută pe cale aeriană, maritimă sau rutieră (dinspre Canada sau Mexic), cu condiția ca toate formalitățile să fie respectate.

Implicații economice și sociale ale eliminării vizelor

Eliminarea vizelor pentru români va aduce o serie de avantaje semnificative. În primul rând, mobilitatea crescută a cetățenilor români va stimula schimburile comerciale și culturale între cele două țări. Mai multe companii românești și americane vor avea ocazia să stabilească parteneriate și să colaboreze mai ușor, iar turismul bilateral va cunoaște o creștere semnificativă.

Totodată, un alt aspect menționat de ambasadorul Muraru este posibila extindere a numărului de zboruri directe între România și SUA, ceea ce va facilita și mai mult conexiunile dintre cele două țări. În prezent, zborurile directe sunt limitate, însă ridicarea vizelor ar putea stimula introducerea de noi rute aeriene, făcând călătoriile mai accesibile și mai convenabile pentru cetățeni.

Ce rămâne de făcut?

Deși România a îndeplinit deja toate criteriile tehnice pentru a intra în programul Visa Waiver, mai sunt câteva etape de parcurs înainte ca eliminarea vizelor să devină o realitate. Una dintre condițiile esențiale este menținerea unei rate scăzute a refuzurilor de viză, care a fost un obstacol important în trecut. În plus, este necesară cooperarea continuă între autoritățile din România și Statele Unite pentru a asigura că toate măsurile de securitate sunt respectate.

România se află tot mai aproape de momentul în care cetățenii săi vor putea călători liber în Statele Unite fără vize, o realizare ce va aduce o gamă largă de beneficii. Ridicarea vizelor reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări și va contribui la o mai bună integrare a României în comunitatea internațională.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Adela Popescu își face casă cu gândul la nurori. „Nu am nicio șansă”
EVZ.ro
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Spynews
S-a dat ordin în România. Devine interzis de astăzi, 11 Octombrie. A intrat în vigoare
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
Mediaflux
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ea este tânăra care colecționează păpuși bântuite. Ce experiențe a trăit cu aceste obiecte care pe alții îi înspăimântă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro