Condițiile în care se reia școala în Franța. Președintele Emmanuel Macron a dezvăluit planul

de: Alexandra Chivu
23 04. 2020

Franța iese treptat din izolare începând cu 11 mai. Președintele Emmanuel Macron a dezvăluit planul de retragere din carantină. Condițiile în care se reia școala.

Planul președintelui Emmanuel Macron: Condițiile în care se reia școala în Franța

În fața misiunii parlamentare de informare privind criza de COVID-19, Edouard Philippe, premierul Franței, a evocat pentru prima oară faza post-izolare. La începutul lunii aprilie, șeful executivului de la Paris a estimat că ieșirea din perioada de izolare «probabil nu se va face deodată, peste tot și pentru toată lumea». Atunci, mai mulți specialiști au recunoscut că nu au criterii clare și nici precedente pe care să se poată baza pentru a decide care este cea mai bună metodă de ieșire din izolare.

 

 

Cu toate acestea, Franța pune ceva pe masă, ca urmare a solicitării președintelui Macron de a prezenta un plan până la finalul lunii aprilie. Astfel, premierul a schițat liniile acestuia fără a intra în detalii, în condițiile în care neîncrederea populației este în creștere, iar criticile din partea opoziției se înmulțesc.

Măsurile ieșirii din izolare

Joi, președinția franceză a anunțat mai multe axe ale unei ieșiri din izolare, după 11 mai, în urma unei întâlniri a șefului de stat cu aleși, menționând că ieșirea din izolare nu va fi ”regionalizată”, ci ”adaptată teritoriilor”. Cât despre întoarcerea la școală, ea se va face pe bază de voluntariat al părinților și că purtarea măștii urmează să fie probabil obligatorie în transportul în comun.

  • Prioritate vor avea ”cei tineri, care nu sunt autonomi”, dar și copiii ”cei mai aflați în dificultate”, însă numai pe baza voluntariatului părinților, ”fără obligația unei reveniri la școală”, evidențiază președintele.
  • Macron i-a încurajat pe primari să cumpere în mod masiv măști cetățenilor, ”într-o logică a recomandării, nu a obligației”.