Condițiile de intrare în restaurante, cinema sau săli de sport. Ce trebuie să știe toți românii de azi, 9 ianuarie

Condițiile de intrare în restaurante, cinema sau săli de sport. Ce trebuie să știe toți românii de azi, 9 ianuarie
Care sunt condițiile de intrare în restaurante, cinema sau săli de sport

În contextul creșterii accelerate a numărului de cazuri de Covid-19 și în România, autoritățile au stabilit noi măsuri restrictive, în funcție de incidența infectărilor pe teritoriul țării. Astfel, un ordin de ministru a stabilit care sunt condițiile de intrare în restaurante, cinema sau săli de sport. Aceste măsuri se aplică de astăzi, în toată țara.

Care sunt condițiile de intrare în restaurante, cinema sau săli de sport

România a anunțat răspândire comunitară în cazul tulpinii Omicron, noua variantă a virusului SARS-CoV-2, considerată mai contagioasă decât Delta. Cu un bilanț al infectărilor în continuă creștere, după ce țara noastră a raportat peste 4.700 de noi cazuri de Covid-19, autoritățile au stabilit care sunt condițiile de intrare în restaurante, cinema sau săli de sport.

Intrarea la restaurant, doar în baza certificatului verde

În timp ce activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este interzisă, ieșirile la restaurant sau cafenea, în interiorul clădirilor sau la terase este permisă în anumite cazuri. Astfel, dacă incidența cazurilor de Covid, cumulată la 14 zile, este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, operatorii economici pot permite accesul până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul 5:00 – 22:00.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, se precizează în ordinul autorităților.

În situația în care incidența este mai mare de 3 la mia de locuitori, doar 30% din capacitatea restaurantelor și cafenelelor, ori teraselor poate fi ocupată, în același interval orar. De asemenea, participarea la astfel de activități se poate face doar în baza certificatului verde.

Restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în localitățile unde rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori. În situația în care incidența depășește 3 la mie, este permis accesul doar pentru 30% din capacitatea localului.

Cum se face accesul în centrele comerciale. Excepția de la prezentarea certificatului Covid

Persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 pot participa la activități în cadrul centrelor comerciale.

Prin excepție este permis accesul în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp a tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și afișarea la intrarea în spațiul comercial a numărului maxim de persoane care se pot afla simultan în incintă, menționează autoritățile.

Reguli pentru intrarea la cinema și săli de sport

De asemenea, pentru organizarea și desfășurarea activităților în cadrul cinematografelor, sălilor de spectacol sau concert este permisă prezența a persoanelor, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5:00-22:00 şi cu purtarea măştii de protecţie în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Acestea trebuie să facă dovada testării, trecerii prin boală sau vaccinării.

Dacă rata de incidență depășește 1 la mia de locuitori, aceste activități sunt permise cu participarea a doar 30% din capacitatea spațiului, cu dovada certificatului verde. Totodată, în cazul sălilor de sport, accesul se va face în baza acelorași reguli, în funcție de rata de incidență din localitate. Mai multe măsuri importante pot fi consultate pe gov.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI