Un condiment foarte ieftin și care e prezent în bucătăria mai multor români face minuni. Puțini știu de proprietățile acestuia. Cum se schimbă corpul tău dacă îl consumi și despre ce ingredient aparte este vorba?
Nu mulți simt gustul plăcut de ghimbir, dar cu siguranță e unul din cele mai bune condimente. Acesta este rar folosit de români în cele mai multe preparate, deși este foarte benefic și dă și un gust aparte mâncării. Pe lângă aromă, are proprietăți terapeutice aparte. Acesta este originar din India și China și se regăsește în cele mai multe mâncăruri ale locurilor. De asemenea, este unul din cele mai vechi condimente, apreciat fiind pentru proprietățile sale.
Are o aromă înțepătoare și aspră, dar poate fi folosit cu succes în ceaiuri, prăjituri și nenumărate feluri. Pe lângă utilizările culinare, ghimbirul e recunoscut pentru felul în care previne boli grave precum cancerul ovarian și de colon. Are proprietăți antiinflamatorii datorită substanței din componența sa, poate preveni afecțiuni cauzate de inflamații din organism și poate fi de ajutor persoanelor care suferă de artrită sau dureri musculare tocmai pentru că susține și calmează durerile musculare sau articulare. Mai mult decât atât, previne hiperaciditatea gastrică.
Calmează stările de greaţă
Ghimbirul acţionează împotriva stărilor de greaţă şi de vomă. Poate fi folosit cu încredere şi de femeile însărcinate care se confruntă cu aceste simptome. Totuşi, se recomandă un consult medical înainte de a folosi ghimbirul sau alte suplimente pe bază de ghimbir, mai ales în cazul femeilor însărcinate.
Tratează tusea şi durerile de gât
Răcelile şi dureri de gât pot fi tratate cu remedii pe bază de ghimbir, care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Un consum regulat de ghimbir curaţă sistemul limfatic şi previne apariţia diverselor infecţii, în special a celor care afectează sistemul respirator. Dacă sunteţi răcit sau aveţi probleme cu tusea, fierbeţi 100 grame de ghimbir în 500 ml de apă, adăugaţi suc de lamâie şi o linguriţă de miere de albine pentru a calma inflamaţiile gâtului, răguşeala sau febra.
Stimulează digestia
Ghimbirul creşte absorbţia nutrienţilor la nivel digestiv şi favorizează eliberarea unor enzime importante în procesul de digestie. Ghimbirul este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale împotriva indigestiei. Mai mult, poate reduce simptomele de balonare. Beţi o cană de ceai de ghimbir înainte de a merge la culcare, pentru a calma problemele digestive pe durata nopţii. (csid.ro)