Condimentul pe care să-l pui în murături. Este secretul celor mai pricepute gospodine
Perioada pregătirii legumelor pentru sezonul de iarnă este pe sfârșite. Sunt ultimele zile în care gospodinele pun produsele la murat. Dacă ai pregătit și tu legumele, însă nu știi cum să le condimentezi pentru a avea un gust deosebit, ai ajuns la locul potrivit. Vezi care este condimentul pe care să-l pui în murături neapărat, ca legumele să iasă aromate.
Condimentul pe care să-l pui în murături
Murăturile pentru iarnă nu sunt deloc dificil de pregătit. Trebuie, însă, să fii atent la condimentele pe care le folosești. Nu toate se potrivesc pentru orice tip de legumă. În unele cazuri, aroma murăturilor se poate strica din cauza ingredientelor nepotrivite introduse printre legume.
În articolul de astăzi vom vorbi despre un condiment pe care trebuie să-l adaugi neapărat în borcanele cu murături, dacă vrei să iasă gustoase. Este, probabil, cel mai important condiment din lume. Este folosit în diverse culturi, din părți diferite ale globului pământesc. În unele regiuni, este considerat atât de valoros încât este folosit pe post de monedă la piață.
Este vorba despre piper, un condiment care și-a extins cu rapiditate popularitatea în domeniul culinar. Acest ingredient trebuie neapărat adăugat în borcanele cu murături. Face toată diferența! Legumele vor căpăta o aromă ușor picantă, înțepătoare și vor avea un gust distinct de celelalte.
Nu ignora niciodată piperul, când pregătești legumele pentru sezonul rece. În rândurile următoare îți vom arăta și ce alte condimente poți folosi pentru a oferi murăturilor un plus de savoare. Vezi cum trebuie să procedezi ca să pregătești cele mai gustoase murături pentru iarnă.
Cum să prepari murături gustoase pentru iarnă
Ingrediente:
- 2,5 kg de gogonele sau castraveți
- 2 morcovi
- câteva flori de conopidă
- 4 linguri mari de sare grunjoasă, neiodată
- 1 tulpină de hrean
- boabe de piper
- cimbru
- mărar uscat
- frunze de țelină
- 4 foi de dafin
- 8 căței de usturoi
- frunză de vișin
- boabe de muștar.
Mod de preparare:
- Se începe prin a pregăti legumele. Se spală toate legumele și se curăță. Dacă încap întregi în borcanele pregătite pentu murături, se păstrează în forma dată. În caz contrar, legumele se pot tăia.
- Se pregătesc borcanele. Se spală foarte bine și se dezinfectează.
- Se pregătește saramura. Într-un vas încăpător, pune 3 litri de apă și 4 linguri mari de sare grunjoasă, nu iodată, specială pentru murături. Lasă vasul pe aragaz, la flacără mică și amestecă în lichid până când toată sarea s-a dizolvat.
- Se așază în borcane legumele alese, în straturi – gogonele, castraveți, morcovi, floare de conopidă.
- Se introduc, printre straturile de legume, trei sferturi dintre condimente.
- Se adaugă ce a mai rămas din condimente la gura borcanelor cu legume pentru iarnă.
- Se toarnă deasupra legumelor saramura în așa fel încât lichidul să le acopere pe toate, complet.
- Se sigilează borcanele cu o folie, pentru a se închide foarte bine, sau cu capacul destinat fiecărui borcan în parte.
A fost simplu, nu-i așa? Borcanele cu murături trebuie întotdeauna depozitate într-un loc uscat, umbros și răcoros. Recomandat este să le pui în cămară sau în beci. În orice caz, legumele nu trebuie să fie expuse la lumină sau la razele solare. Nu deschide borcanele cu murături pentru cel puțin trei săptămâni.