Tot mai multe gospodine se întrec în rețete de murături în această perioadă. Fiecare bucătăreasă are propriile sale secrete pentru a obține legume cât mai gustoase pentru sezonul de iarnă. Totuși, principala problemă cu care se confruntă majoritatea rămâne apariția florii de murături. Află în rândurile de mai jos cum poți să previi această situație. De ce să pui un săculeţ cu boabe de piper în butoiul cu varză murată.
Este perioada perfectă pentru gospodine ca să pună legume la murat. Pe lângă conservele de castraveți, ardei, gogonele și gogoșari murați, în cămară sunt depozitate în această perioadă și butoaiele cu varză murată. Este foarte simplu și ușor să punem varza la murat, pentru a fi consumată în sezonul de iarnă.
Totuși, printre principalele probleme cu care se confruntă gospodinele din acest punct de vedere se numără și apariția florii de murături. Aceasta poate influența semnificativ gustul legumelor puse la murat. Pentru a pregăti cele mai aromate legume pentru sezonul de iarnă este recomandat să se țină cont de câteva aspecte importante.
Cel mai bine este ca legumele puse la murat să fie depozitate în boluri sau vase din oțel inoxidabil, sticlă sau ceramică. Întotdeauna trebuie evitate recipientele și instrumentele din cupru, fier, zinc sau alamă. Asta din cauză că materialele cu pricina pot să reacționeze cu acidul și sarea.
Atenție și la apa folosită pentru murături. Cele mai experimentate gospodine recomandă utilizarea apei care prezintă un nivel scăzut de minerale și clor. Apa dură, cu niveluri ridicate de minerale, poate să scadă aciditatea saramurii, afectând ulterior alimentele puse la murat.
Condimentele joacă un rol important în procesul legumelor de a se mura. Se recomandă ca acest tip de ingrediente aromate să fie folosite în formă proaspătă, zdrobite sau măcinate. Bineînțeles, ar fi indicat ca ingredientele aromate să nu fi fost păstrate în cămară sau bucătărie peste un an de zile.
Pentru a evita apariția florii de murături, tot ce trebuie să faci este să pui un săculeț cu boabe de piper în butoiul cu varză murată. Nu folosi condimente sub formă de pudră, dacă este posibil. Acestea determină lichidul în care ai pus legumele să devină întunecat la culoare și, totodată, tulbure.
Înainte de a pune piperul în butoiul cu varză murată, leagă-l într-un săculeț din pânză, însă care să nu fie colorat. Tot în acest săculeț poți adăuga mai multe ingrediente aromate, în funcție de preferințele tale.