05 oct. 2024 | 17:30

Condimentul “de aur” din curtea unui român, la mare căutare în România și peste hotare. Afacerea cu o rețetă veche de sute de ani

Social
Condimentul “de aur” din curtea unui român, la mare căutare în România și peste hotare. Afacerea cu o rețetă veche de sute de ani
Radu Botaş, cultivator, a dezvoltat o afacere de succes cu condimente. (Foto: Captură ObservatorNews)

Într-o comună mică din județul Arad, un român a transformat o tradiție veche de sute de ani într-o afacere de succes. Radu Botaș, din Apateu, produce un condiment special, apreciat nu doar în România, ci și peste hotare. Deși pare un produs banal – boiaua de ardei – secretul constă în respectarea unei rețete tradiționale transmise din generație în generație. Astăzi, boiaua de Apateu este considerată „condimentul de aur”, iar un kilogram din acest produs ajunge să coste și 100 de lei.

Tradiția veche care a devenit o afacere modernă

Afacerea lui Radu Botaș nu este una nouă; rădăcinile ei se întind adânc în istoria familiei sale. De-a lungul decadelor, membrii familiei Botaș au transmis mai departe metoda de preparare a boiaui de ardei, o rețetă veche de sute de ani. Fiecare generație a adus o contribuție la perfecționarea procesului, dar rețeta de bază a rămas aceeași, respectată cu sfințenie.

Radu a preluat această moștenire și a transformat-o într-o afacere prosperă. În comuna Apateu, producția de boia nu este doar o sursă de venit, ci și o mândrie locală. Procesul este unul meticulos și începe cu cultivarea ardeilor iuți. După recoltare, aceștia sunt lăsați la uscat timp de aproximativ două săptămâni, în bătaia razelor soarelui. Acest prim pas este esențial pentru a obține textura și culoarea specifice boiaui de Apateu.

Secretul cu boiaua de Apateu

După uscarea inițială, ardeii sunt depozitați în saci și duși într-o cameră specială pentru uscare completă. Această cameră este încălzită cu ajutorul unei sobe cu lemne, o metodă tradițională care oferă ardeilor o aromă intensă și o culoare roșu-aprins. În această încăpere, ardeii rămân timp de încă o săptămână și jumătate, proces care asigură o deshidratare perfectă și o intensitate maximă a gustului.

„În trecut, ardeii erau înșirați pe ață pentru uscare, înainte de a exista sacii. După ce erau lăsați la soare, trebuiau controlați permanent pentru a vedea când apa este complet absorbită. Apoi erau mutați într-o cameră de uscat cu foc,” a explicat Radu Botaș pentru Observator News. Această metodă străveche, păstrată cu grijă, este cheia succesului pentru boiaua de Apateu.

Odată ce ardeii sunt complet uscați, ei sunt zdrobiți și măcinați pentru a obține boiaua fină care ajunge pe mesele consumatorilor. Produsul finit nu este doar un condiment, ci o adevărată delicatesă, fiind recunoscut pentru calitatea sa atât în România, cât și în alte țări. La începutul anilor ’90, prețul unui kilogram de boia era de aproximativ 150 de lei, însă astăzi a scăzut la 90-100 de lei. Chiar și așa, cererea rămâne constantă și ridicată.

Afacere boia iute romania

Radu Botaş, cultivator pasionat, a transformat pasiunea sa pentru agricultură într-o afacere de succes în domeniul condimentelor.

Boiaua de Apateu, simbol al prosperității

Pentru locuitorii din Apateu, producția de boia a reprezentat, de-a lungul timpului, o sursă de prosperitate. În trecut, câștigurile obținute din vânzarea acestui condiment erau considerabile. „În trecut, oamenii și-au construit case și și-au cumpărat mașini din banii obținuți din vânzarea boiaui. Eu, personal, în 1994, am vândut 300 de kilograme de boia și mi-am cumpărat prima mașină,” a povestit Radu Botaș.

Astăzi, însă, prețul boiaui a scăzut considerabil, iar câștigurile nu mai sunt la fel de mari. Radu glumește că, în prezent, cei 300 de kilograme de boia i-ar putea permite să cumpere cel mult o trotinetă electrică. Cu toate acestea, afacerea rămâne profitabilă, iar tradiția continuă să fie transmisă tinerelor generații din familie.

O moștenire gastronomică de neprețuit

Deși condițiile pieței s-au schimbat și prețurile au fluctuat, moștenirea gastronomică păstrată de familia Botaș rămâne la fel de valoroasă. Radu vede în continuare în această afacere nu doar o sursă de venit, ci și un mod de a păstra vii tradițiile străvechi ale regiunii. În ciuda provocărilor moderne, boiaua de Apateu continuă să fie apreciată pentru calitatea sa superioară, iar succesul ei demonstrează că tradițiile autentice pot supraviețui și chiar înflori în secolul XXI.

Astfel, ceea ce pare un condiment simplu, ascunde o istorie de secole, plină de muncă, sacrificiu și respect pentru valorile moștenite din strămoși. Afacerea cu boia de ardei a lui Radu Botaș nu este doar o poveste de succes în România, ci și un exemplu de cum tradițiile pot aduce prosperitate chiar și în era globalizării.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Cine o antrenează pe Ramona Olaru? Este tot o fostă vedetă TV care s-a făcut instructor de pilates
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro