Sarmalele sunt unul dintre cele mai renumite preparate tradiționale în bucătăria românească. Sunt o adevărată delicatesă, apreciată foarte mult atât de români, dar mai ales de cei de peste hotare. Multe gospodine știu să le pregătească, dar puține știu cum să le dea un gust special.
Bucătăria tradițională este plină de arome și combinații care aduc aminte de mâncărurile delicioase ale copilăriei sau de mesele festive alături de familie și prieteni. Sarmalele sunt adorate de toată lumea, dar unele gospodine nu știu care este secretul ce le schimbă complet.
Unul dintre secretele celor mai bune sarmale îl reprezintă adăugarea de condimente care transformă preparatul într-unul de-a dreptul special. Unul pe care mulți îl evită este boiaua.
Să pui boia în sarmale este o alegere populară, conferindu-le atât gust delicios, cât și aspect remarcabil. Carnea va fi mult mai colorată, iar gustul ușor picant.
Dacă nu mănânci iute, optează pentru boiaua dulce, căci efectul va fi la fel de surprinzător.
Pentru a înmuia frunzele de varză și a le face mai ușor de rulat, fierbe-le în apă cu puțină sare timp de câteva minute, apoi răcește-le sub apă rece. Această etapă va face frunzele mai elastice și mai fragede.
O umplutură bine aromatizată este secretul pentru sarmalele savuroase. Adaugă ceapă tocată fin, usturoi, piper, boia, și alte ierburi și condimente preferate pentru a aduce un gust complex și bogat umpluturii.
Citește și: Detaliul care îţi arată că varza murată s-a stricat. Trebuie aruncată imediat dacă observi asta în butoi
Sarmalele pot deveni uscate dacă nu sunt gătite corespunzător. Asigură-te că adaugi suficientă apă în vas înainte de a le pune la fiert. Aceasta va face sarmalele foarte suculente.
Pentru a evita arderea sarmalelor în timpul fierberii, așază frunze de varză în partea de jos a vasului în care le vei găti. Acest strat de varză va proteja sarmalele de căldura directă.
Reglează căldura astfel încât să fie constantă și nu prea mare. Gătitul la foc mic și încet îi va permite umpluturii să se pătrundă bine în frunzele de varză, făcând sarmalele mai aromate și mai moi.
Chiar dacă tentația este mare să te arunci asupra sarmalelor proaspete, este recomandat să le lași să se odihnească pentru o perioadă scurtă după ce au fost gătite. Acest timp de așteptare va permite umpluturii să se stabilizeze și să se îmbine cu aromele.